Junts per Catalunya ha tancat el seu congrés fundacional amb una intervenció del president del partit, Carles Puigdemont, assegurant que aquesta formació vol ser la "garantia" que el Govern de la Generalitat continuarà tenint la independència i la República catalana "com a nord nítidament". "Ens conjurarem per arribar fins al final", ha assegurat.

"No tenim por a guanyar, no tenim por a superar el 50%. Creiem que és positiu i molt bo", ha assegurat Puigdemont, en unes paraules breus en què tot i no referir-se explícitament als socis de Govern ha enviat diferents missatges a ERC. 

Puigdemont Artadi congrés jxcat / JxCAt

Carles Puigdemont ha intervingut des de Waterloo

JxCat ha celebrat des del 25 de juliol el seu congrés de manera telemàtica, per raó de la pandèmia, però també a causa de la situació de part de la seva cúpula a l'exili i la presó, com s'ha encarregat de recordar Puigdemont, que intervenia des de Waterloo. "Aquest congrés ha estat una gran proesa. També per les dificultats i obstacles que ens han anat oposant. A algú l'aparició de JxCat no l'ha fet gaire feliç i és normal perquè representem la garantia que al proper Govern del país hi hagi una majoria nítidament independentista", ha insistit.

No venim a donar lliçons

A l'hora de destacar els trets que defineixen la nova formació ha garantit una "voluntat clara de conjurar el sectarisme" -"no som superiors a ningú, no som els qui venim a donar lliçons de ser més d'això o més d'allò. Som ambiciosos però modestament ambiciosos, sabent que ens hem d'entendre amb els altres", ha advertit"-, i alhora ha posat en valor les conviccions i els compromisos -"podem negociar moltes coses, però allò que són les conviccions i compromisos necessitem que la política els prestigiï i els reforci", ha reblat-.

A partir d'aquí ha subratllat que tots els compromisos de JxCat, tant pel que fa els objectius nacionals com de justícia social i progrés econòmic, són impossibles d'aconseguir dins de l'Estat espanyol.  “Per més ens posem d’acord, ens esforcem, generem recursos, consensos interiors, ja no el 50%, encara que siguem 100%, no deixarem de ser una minoria nacional, del 16% a penes de l’Estat espanyol, que no té cap capacitat fer res transformador a l’Estat espanyol. És una constatació, no depèn de nosaltres”, ha argumentat.

Fidel a l'1-O

No només això, ha advertit que els fets demostren que tampoc canvia aquesta capacitat en funció dels règims, perquè sempre hi ha hagut una discriminació econòmica, cultural, lingüística de Catalunya com a minoria nacional, també amb l'actual executiu de PSOE i Podemos.

Assegura que el millor govern possible per a Catalunya mai serà en un marc autonòmic perquè el sostre és tan baix que si fos un edifici se’l declararia fora de normativa; alhora que adverteix que en el model que defensa JxCat, el progrés econòmic va associat amb la defensa a ultrança dels drets fonamentals.

"JxCat serà fidel a l'1-O. Tindrem tota la paciència que calgui. Ja hem demostrat que tenim perseverança, que si algú no ha perdut la paciència hem sigut nosaltres, perquè no hem renunciat i hem perseverat per mantenir la posició que vam acordar tots", ha assegurat.

puig artadi congrés jxcat / jxcat

El president del congrés, Lluís Puig, ha intervingut des de Brussel·les

La intervenció de Puigdemont ha estat el punt i final d'una cloenda de congrés telemàtic de tot just tres quarts d'hora en què s'ha informat sobre l'aprovació de la ponència política i la ponència d'organització pel 96% i el 94% dels vots dels participants al congrés, segons ha explicat el president de la cimera, Lluís Puig, també des de Brussel·les.

JxCat té 4.600 afiliats, segons ha explicat la portaveu, Elsa Artadi, dels quals han pogut participar a les votacions dels documents congressuals 4.029.

Via unilateral i negociació

A l'hora de sintetitzar el contingut de les ponències, la portaveu del partit ha destacat que JxCat "no pot renunciar a les eines de la unilateralitat", però tampoc renuncia al diàleg i a la negociació. Ha advertit, però, en relació a la mesa de diàleg que va pactar ERC per a la investidura de Pedro Sánchez que han de ser diàleg i negociació efectius. "No ha de ser una foto perquè hi ha un candidat a la presidència del govern espanyol que necessita ser investit. I s'ha de fer amb garanties per no generar més frustració", ha retret.

 

JxCat haurà de desplegar a partir d'ara l'estructura territorial del partit, a partir dels termes que fixa la ponència d'organització, així com posar en marxa els mecanismes per escollir els candidats a la presidència de la Generalitat per a unes eleccions que Artadi ha subratllat que JxCat vol "sortir a guanyar".