El president, Carles Puigdemont, ha replicat a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que si vol veure el que és una "amenaça" el que ha de fer és escoltar la roda de premsa que ha protagonitzat aquest matí la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. "Allò era una amenaça i un insult a tots els catalans", ha retret.

La d'Arrimadas ha estat l'única pregunta de l'oposició que ha donat a peu a Puigdemont a abordar el debat de l'aprovació de la llei del referèndum que avui està monopolitzant el ple.

Arrimadas ha retret, sense concretar a qui es referia, que des de l'òrbita de JxSí s'ha amenaçat periodistes i ha responsabilitzat el Govern de generar "tensió social a Catalunya".

"Si vol veure què és un règim d'amenaces miri els seus socis de Madrid i entendrà alguna cosa, en mans d'aquesta cultura política que defensa s'han carregat pactes com l'Estatut, s'ha inhabilitat polítics per promoure la participació i s'ha amenaçat aquest govern. Aquest govern per descomptat que no practica l'amenaça, practica la democràcia", ha sentenciat.

També en resposta al president de JxSí, Lluís Corominas, Puigdemont s'ha referit a la convocatòria per assegurar que el referèndum no és un delicte sinó la garantia perquè els ciutadans puguin decidir sobre la seva pertinença a Espanya.

"No ens deixarem prendre l'esperança i la il·lusió. L'esperança de fer un país entre tots. Malgrat provocacions i discrepàncies, serenitat i fermesa i sobretot, molta esperança", ha reblat Puigdemont.

Tant Lluís Rabell de CSQP com Miquel Iceta del PSC han plantejat el debat sobre els Mossos en la sessió de control al Govern arran la seva actuació davant els atemptats a les Rambles i Cambrils. El primer ha reclamat que aquest cos policial quedin fora del debat polític, el segon, la convocatòria d'una taula de coordinació dels grups del Parlament amb el president i el conseller d'Interior, "per deixar clar que hi ha temes que volem mantenir per damunt de debat polític".

"Comptar amb un pacte nacional sobre seguretat és bo, perquè això reforça la democràcia", ha replicat el president que s'ha compromès a impulsar aquesta proposta.

El president ha volgut també reconèixer la feina feta per la policia catalana i ha subratllat que "els que posaven els Mossos com a policia de fireta no entenen el que va passar després de l'atemptat"