Carles Puigdemont publica aquest diumenge al diari rus Komsomólskaia Pravda (en rus: Комсомольская правда) un article molt semblant al que ahir va difondre el diari suís Blick. En president a l'exili demana a la Unió Europea que intervingui en el conflicte entre Catalunya i Espanya per defensar els seus valors fundacionals i perquè l'Estat espanyol és "incapaç" d’arribar a compromisos. L'herència del franquisme, l’aversió a negociar, la politització de la justícia espanyola i el recurs ordinari a la repressió, són els arguments de Puigdemont.

KP, com es coneix el diari popular rus, difon 660.000 exemplars diaris. És el segon més venut de Rússia i el seu web és el més visitat del país.

El primer canal de la televisió i altres mitjans oficialistes russos han dedicat força espai als aldarulls de Barcelona, que ​​comparen amb les manifestacions contra la manipulació electoral de l'estiu passat a Moscou, explica avui El Periódico. Les manifestacions van ser reprimides cruament pels cossos de seguretat russos. Els mitjans locals acusen ara la UE de doble moral: davant la mateixa repressió, no diuen res a Espanya, un estat membre, però critiquen Rússia.

Els blasmes russos apunten especialment al govern alemany, a qui acusen de censurar qualsevol excés policial a Rússia i callar quan hi ha escenes similars a la UE, en concret a Catalunya. Aquest argument també el fan circular la Xina i Turquia per justificar la repressió a Hong Kong i el Kurdistan i esbandir-se la reprovació de Brussel·les.

Bloomberg, el servei d’informació econòmica líder mundial, també reprodueix un resum d’aquest article. “Carles Puigdemont acusa la Unió Europea d’ignorar les protestes dels catalans”, l’agència nord-americana recorda “que tres membres catalans del Parlament Europeu no se'ls ha permès ocupar l’escó i exercir el mandat atorgat pels votants”.