El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat per ironitzar sobre els "aprenents de Cambó" amb les dades de l'execució d'inversions pressupostades a Catalunya per l'Estat, de només un terç del previst, per contrast amb el triple que s'ha executat a Madrid. Així, l'executiu espanyol només ha complert el 35,8% de les previsions pressupostàries que havia acordat amb Esquerra Republicana i el PDeCAT, entre altres formacions. En el cas de Madrid, les ha multiplicat per tres, amb un 184% d'execució sobre l'inicialment pressupostat. Aquests resultats, per a Puigdemont, representen un "naufragi". "Els resultats del diàleg, dels pressupostos i de la investidura: una ganga per Madrid, zero resultats per Catalunya", ha manifestat en una piulada, en al·lusió a l'estratègia d'ERC a Madrid de col·laboració amb el govern del PSOE.  A més, Puigdemont ha reblat: "és el naufragi dels editorialistes, columnistes i tertulians que porten quatre anys i mig lloant les bondats d'aquesta via i promovent ingenus aprenents de Cambó", en al·lusió a l'històric dirigent de la Lliga Regionalista, la formació catalanista de principis del segle XX que defensava la via de l'entesa parlamentària amb els governs d'Espanya a canvi d'obtenir concessions per a Catalunya. Una política que també va seguir l'extinta Convergència i Unió (CiU). 

Si es calcula la inversió executada per habitant, el resultat és alarmant. Cada ciutadà català ha rebut un total de 95,1 euros, la tercera xifra més baixa de tot l'Estat, només superada per Navarra amb 72,6 euros, encara que cal recordar que aquesta comunitat té concert econòmic, i el País Valencià, amb 92,7 euros per habitant. A l'altra cara de la moneda hi trobem Múrcia amb 383,7 euros per habitant, l'Aragó amb 333,9 euros o la Comunitat de Madrid, amb 307,7 euros per habitant, que tripliquen la xifra catalana. 

L'assessor a xarxes socials del president Puigdemont, Aleix Clarió, ha desgranat les dades amb més detall. Ha destacat que l'expresident popular Mariano Rajoy hauria invertit més a Catalunya que no pas el socialista Pedro Sánchez. Rajoy, un 66% del pressupost, en canvi, Sánchez el 35,5% del total. A més, ha exposat que Madrid ha guanyat, pel que fa a inversions pressupostàries, 856 milions més que el 2020. En canvi, Catalunya ha perdut 217 milions d'euros. A propòsit d'això, ha recordat que ERC va votar a favor dels pressupostos generals de l'Estat i el PP en contra, però, tot i això, els populars han vist incrementades les inversions a la comunitat de la capital espanyola, que és el seu baluard electoral.

Els dos casos més flagrants de diferència entre territoris són els de les inversions de Renfe i Adif, que van executar molt menys del que tenien previst. En el primer cas, veiem com només es va invertir un 34,6% del previst, és a dir que s'han executat només 90,6 milions dels més de 262 milions previstos inicialment. Pel que fa a Adif, només es va portar a terme el 23,9% de les previsions amb 169,1 milions executats dels 707,4 milions pressupostats. En canvi, a Madrid han executat un 50,5 més del que preveien els comptes.