L'explicació dels darrers canvis de Govern davant del Parlament ha servit al president, Carles Puigdemont, per replicar les acusacions d'inacció de l'Executiu i de preocupació exclusiva en el debat sobre la preparació del referèndum. Ho ha fet exposant davant del ple un detallat i exhaustiu llistat de les activitats dutes a terme per les conselleries de Presidència, Interior i Educació durant els darrers mesos.

En acabar la intervenció d'una hora i quart de meticulosa descripció, el president ha conclòs: "Després d'aquest petit resum de la feina que han fet els departaments, comprendran que és una mica dolorós que insisteixin en el mantra que aquest Govern només pensa en el procés, és injust i dolorós".

Puigdemont compareixia a petició pròpia per explicar la darrera crisi de Govern que ha provocat els relleus de Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz de les conselleries de Presidència, Interior i Ensenyament i de Joan Vidal de Ciurana del càrrec de Secretari de Govern, i la seva substitució per Jordi Turull, Joaquim Forn, Clara Ponsatí i Víctor Cullell.

Coratge i valentia dels consellers

El president ha obert la seva intervenció agraint la feina feta pels consellers sortints. S'ha mostrat orgullós i còmplice i ha assegurat que s'ha sentit "particularment molt ben acompanyat i molt ben servit". "Ho han entomat amb una gran i elevada responsabilitat", ha reblat. Ha insistit que no tenia cap motiu per destituir-los després de la feina que han dut a terme i en les condicions en què ho han hagut de fer.

Pel que fa als consellers entrants els ha agraït "el coratge i la valentia", després de destacar-ne la complicitat i la implicació en una legislatura "a punt de finalitzar" i "en un moment polític engrescador però complex".

Continua el Pla de Govern

"Allò que facin aquests consellers ha de continuar el Pla de Govern. Hem de fer el mateix que van anunciar el gener del 2016", ha assegurat tan bon punt ha iniciat la seva intervenció.

A partir d'aquí, el president ha descrit breument el currículum de cadascun dels nous membres de l'Executiu i hi ha enfilat la descripció de la feina feta a cadascun dels departaments, començant per Presidència. Allò que en el llenguatge parlamentari es descriu gràficament com el llistí telèfonic.

Després de Presidència, ha passat al Departament d'Ensenyament per destacar la millora dels resultats de la conselleria amb una reducció de la taxa d'abandonament i una millora de les proves d'avaluació de competències bàsiques.

Finalment ha abordat el Departament d'Interior en què ha destacat la lluita contra l'amenaça terrorista a la qual es dedica el 30% del patrullatge dels Mossos, a més d'incloure en el seu informe una descripció del material adquirit pel cos policial.