El president del Govern, Carles Puigdemont, ha assegurat que la proposta que l'estat espanyol pregona que vol fer a Catalunya és "com l'esperit sant; tothom en parla però ningú l'ha vist". "I cregui'm, ens agradaria que hi hagués una negociació en el format que fos", ha puntualitzat el president reiterant que no hi ha hagut reunions "ni privades ni oficials" amb el govern de Rajoy.

En aquest sentit, Puigdemont ha recordat que l'agenda de reivindicacions catalanes té 46 punts, la majoria dels quals "s'haurien d'haver complert fa anys". "Si el que volen oferir és això, és que no han entès res", ha afegit. El president de la Generalitat, que aquest diumenge és de visita a Occitània, ha instat l'Estat a "tirar endavant una negociació" perquè, fins al moment, l'única proposta que hi ha sobre la taula és la d'un Estat independent davant la voluntat d'Espanya de mantenir "un statu quo que no funciona".

A primera hora de la tarda, Puigdemont s'ha reunit amb la presidenta de la Regió Occitània, Carole Delga, amb la voluntat de reforçar la cooperació bilateral. Per part del Govern també han participat en la trobada el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, el delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert. 

Una única veu davant Europa

Catalunya i Occitània tindran una única veu davant d'Europa a l'hora de defensar projectes comuns com el Corredor Mediterrani. "Si no som nosaltres els qui empenyem, els respectius estats no tenen pressa", ha assegurat el president de la Generalitat. 

Puigdemont ha signat les bases d'un acord de cooperació amb Occitània, que es materialitzarà a les portes de l'estiu i que impulsarà les potencialitats dels dos territoris. L'acord abastarà àmbits com la cultura (entre els quals, la llengua) o l'economia (per exemple, la innovació tecnològica). Per la seva banda, Delga ha fet incís que la voluntat és la de sumar sinergies per "tenir una Europa del sud-oest connectada i amb obertura cap al Mediterrani".