El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat la darrera roda de premsa que ha protagonitzat a Berlín després de quatre mesos d'estada a Alemanya per advertir el president espanyol, Pedro Sánchez, que el fet que els presos i exiliats poguessin tornar "no hauria de ser vist com un problema, sinó com l'inici de la solució".

"Sempre hem dit que tot allò que sigui retornar a la normalitat interrompuda pel 155 formava part de la solució, no del problema", ha assegurat el president.

Durant la roda de premsa, convocada a la Haus der Bundespresekonferenz i davant d'una gran afluència de mitjans alemanys i internacionals, Puigdemont ha admès que l'executiu del PSOE ha obert un temps de "canvi climàtic", però que encara "no ha arribat el temps dels fets". "I esperem els temps dels fets", ha reblat.

Referèndum

Per aquesta raó, la compareixença ha estat atapeïda de missatges al govern espanyol, al qual ha advertit que en una lectura oberta de la Constitució hi cap la consulta catalana. "La qüestió que ens hem de preguntar és: el govern espanyol, fins a on està disposat a anar en els confins de la Constitució per resoldre la qüestió catalana?".  En aquest sentit, ha assegurat que no hi ha cap precepte de la Constitució que prohibeixi un referèndum i ha recordat que l'Estat espanyol reconeix l'ordenament internacional en aquest sentit.

La formula que reclama Puigdemont és un referèndum acordat, com l'escocès, com a prioritat —"mai direm que no a un referèndum", ha garantit—, però també ha defensat l'1-O —"el referèndum ja l'he organitzat i estic aquí per haver organitzat un referèndum". Segons el president, si s'haguessin pogut comptar els "vots segrestats per la policia", l'1-O s'haurien superat els 3 milions de votants.

Projecte espanyol per a Catalunya

El president ha lamentat que els nombrosos intents des de Catalunya al llarg dels darrers anys de buscar un encaix amb l'Estat no han aconseguit avançar i s'ha preguntat: "Hi ha algun projecte espanyol per a Catalunya? Connais pas".

"Si l'únic argument per continuar a Espanya és la força i la violència, és un argument molt pobre i feble al segle XXI a l'Europa lliure", ha advertit.

Però el missatge del president ha anat més enllà. Ha assegurat que la voluntat de diàleg amb l'Estat espanyol estarà sempre oberta —"hem trobat estrany que l'Estat espanyol s'hagi reunit en el passat amb la banda terrorista ETA i no ho pugui fer amb els demòcrates independentistes que no hem utilitzat mai la violència", ha retret—, però ha advertit que el tema català ja no és només un afer intern i ja no es pot resoldre només portes endins, sinó que requereix una mirada europea.

Atacs feixistes

"La idea quasi religiosa de les unitats de la pàtria és molt poc democràtica", ha advertit el president, que ha aprofitat la compareixença per denunciar actituds feixistes que intenten intimidar la gent pacífica que reivindica la independència. "Els fets de radicalitat que estem veient són precisament la violència unionista d'extrema dreta, cada dia hi ha amenaces a gent que porta el llaç groc", ha alertat.

Puigdemont ha explicat que a Brussel·les continuarà la feina que tenia prevista abans de ser detingut a Neumünster per posar en marxa el Consell per la República. Ha assegurat que s'havia entrevistat amb membres de quatre partits a Alemanya i que té invitacions a diferents punts del país i de diferents països europeus, i la seva intenció és continuar atenent aquestes invitacions. Entre els seus projectes també s'ha referit a la Crida per la República, que ha assegurat que ja supera en adherits la militància de tots els partits sobiranistes junts.

El president, que ha comparegut amb els seus advocats, ha atribuït la seva marxa de l'Estat espanyol a la voluntat de trobar independència judicial. "Fos quina fos la decisió sabíem que estaria marcada per la professionalitat i no per les interferències polítiques", ha assegurat.

Per contra, quan s'ha referit al jutge Llarena, ha irontizat que el mateix jutge que el vol suspendre com a diputat ha retirat l'euroordre per perseguir-lo a Europa, però alhora li permet votar a través d'un diputat substitut i al mateix temps decideix que els empresonats i exiliats no poden cobrar com a parlamenaris. "Si aquest jutge fent de jutge ha acumulat aquesta quantitat de contradiccions, imagini's fent de polític el que pot provocar".

"Què s'emportarà d'Alemanya?", li ha demanat un periodista. "M'emportaré la meva família, que ha arribat fa uns dies, totes les coses que he anat acumulant, milers de cartes d'arreu del món expressant suport, molts agraïments a gent que volia ajudar i col·laborar i, sobretot, m'emportaré uns quatre mesos que hauran marcat la meva vida i que ens hauran fet a tots més forts, més resilients i també més determinats".