Junts per Catalunya defensa que Carles Puigdemont és el "gran vencedor de les eleccions" i exigeix que l'estat espanyol "accepti el resultat". Per això, asseguren que "Puigdemont serà investit president" i que "l'Estat no podrà impedir-ho".

Així ho han defensat aquest divendres en un comunicat intern, just en plenes negociacions per formar la Mesa del Parlament i el nou Govern, i el mateix dia que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat que convoca la constitució del Parlament per al dimecres 17 de gener.

La llista del president considera que el resultat de les urnes el 21-D va ser "extraordinari", ja que es va revalidar la majoria absoluta independentista en "un clima d’excepcionalitat, de violència, de presó i d’exili i de suspensió de les institucions".

Per això, defensen que els catalans "no podem acceptar com a normal que no s'accepti el resultat" i asseguren que "no ens mourem del principi democràtic: aquell que ha estat escollit democràticament ha de poder ser investit". A més, critiquen que els qui no volen que Puigdemont sigui investit són aquells que "no creuen en la democràcia". "Com es pot construir la república si no defensem primer les nostres institucions?", apunten.

En aquest sentit, la candidatura recorda un dels seus grans lemes de campanya, "perquè torni el president, s'ha de votar el president", i defensa que "el que ha votat la gent no ho pot canviar el Parlament". Per això, asseguren que "no podem acceptar que algú impedeixi la voluntat democràtica de la gent" i reclamen posar la pressió sobre Madrid. "Els problemes que ha generat l'Estat els ha de resoldre l'Estat", asseguren.

Tot i això, la candidatura no dona pistes de quina és la seva estratègia per aconseguir tirar endavant la investidura de Puigdemont, atès que el seu retorn a Catalunya provocaria automàticament la seva detenció, i una investidura telemàtica des de Brussel·les requeriria una reforma del reglament del Parlament que podria ser recorreguda al Tribunal Constitucional.

Finalment, al comunicat que ha estat enviat aquest divendres als diputats electes i a la resta de candidats de la formació, Junts per Catalunya també reclama al govern espanyol "que ens digui quin dia pensen anul·lar el 155". "Sense democràcia no hi haurà estabilitat. Sense democràcia no hi haurà progrés. Sense democràcia no hi haurà prosperitat", conclou el comunicat.