La decisió del president del govern, Mariano Rajoy, de no assistir a la cimera que la Unió Europea va celebrar dijous amb els Balcans Occidentals a Sofia encara és un tema de conversa que està a l'ordre del dia. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assegurat en una piulada que el "nacionalpopulisme s'està apoderant de la política espanyola i els està aïllant de la democràcia europea".

Puigdemont fa referència a la fotografia que tots els líders europeus es van fer després de la cimera i on no hi ha ni rastre del cap de l'executiu espanyol: "La foto de tots els líders de la UE excepte l'espanyol és la demostració d'aquesta deriva".

Espanya no reconeix Kosovo i és per això que Rajoy va declinar la invitació. Tot i això, Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre tampoc no reconeixen el país balcànic des que va autoproclamar-se independent l'any 2008 però si van participar a la trobada. 

En la mateixa línia, el president exiliat ha fet una altra piulada sobre el mateix tema preguntant-se si Albert Rivera i Pedro Sánchez farien com Rajoy o participarien a la cimera: " passejarien el seu nacionalisme espanyol igual que fa el PP o farien com tots els països europeus?".