Nou cop de porta del Congrés. La presidenta del Cambra baixa, Ana Pastor, ha rebutjat a través d'una carta la darrera petició del president, Carles Puigdemont, de comparèixer per explicar als diputats el referèndum o, en paraules de la responsable de la Congrés, per celebrar un debat "sobre les qüestions que detalla". Pastor s'empara en arguments reglamentaris per recordar al president les vies que han de seguir les comunitats autònomes que vulguin dirigir-se a la Cambra.

Puigdemont va enviar el passat 16 de juny una carta a Pastor sol·licitant comparèixer. Ho va fer primer per correu electrònic, però des del gabinet de la responsable de la Cambra es va evitar donar-la per rebuda la petició fins que va arribar per correu convencional. Aquesta retard va provocar repetides ironies del portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, i, de fet, la carta dona per rebuda la petició el dia 29. En qualsevol cas, catorze dies després ha arribat la resposta.

En la missiva Pastor deixa clar que la via per intervenir al Congrés és el que ofereix l’article 87 de la Constitució i el 127 del Reglament del Congrés, on s’atribueix la defensa de les proposicions de llei de les comunitats autònomes a una delegació del corresponent Parlament. El mateix procediment que requereix la tramitació de proposicions de reforma de la Constitució i dels Estatuts d’Autonomia. “Efectivament en aquest àmbit podrà tenir lloc, doncs, la seva compareixença”, afegeix.

“Fora d’aquest procediment, el Reglament no contempla cap debat en sessió plenària en què pogués sol·licitar comparèixer”, conclou.

Amb tot, recorda que el Senat preveu expressament la possibilitat que els presidents autonòmics compareguin a la Comissió General de les Autonomies i que allà hi podran assistir "tots els diputats que desitgin escoltar els seus plantejament".

Segons publica l'agència EFE, la presidenta del Congrés ha parlat per telèfon, aquest migdia, amb el president de la Generalitat per comentar amb ell el contingut de la carta. Pastor volia donar-li explicacions del perquè de la seva resposta.