L'eurodiputat Carles Puigdemont ha intervingut per primer cop al ple del Parlament on ha advertit que "Catalunya és una qüestió interna de la UE", per la qual cosa ha reclamat que "cal trobar una solució a través del diàleg i la negociació" al pols independentista.

"La UE ha d'avançar per trobar un mecanisme comú democràtic que abordi l'autodeterminació. La repressió no pot ser una solució acceptable. És l'hora que la política europea parli i mostri al món que el dret d'autodeterminació és la via més democràtica per resoldre problemes territorials no només a Europa, sinó a tot el món", ha reclamat en la seva intervenció, que ha fet en anglès.

Puigdemont ha pres la paraula en el marc del debat de presentació del programa d'activitat de la presidència de Croàcia. Ha estat una intervenció d'un minut des de l'escó, com la resta d'eurodiputats. El debat ha començat amb la intervenció del primer ministre de Croàcia, Andrej Plenkovic, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von del Leyen.

El president ha recordat que Croàcia va aconseguir recentment la independència i ha expressat l'agraïment al primer ministre per donar suport al diàleg entre Catalunya i Espanya. 

Al debat hi han intervingut també, entre d'altres, la portaveu del grup socialista, Iratxe Garcia, l'eurodiputat popular Esteban González Pons, que ha carregat contra l'independentisme, i Hermann Tertsch de Vox, que ha deixat l'hemicicle minuts abans de la intervenció de Puigdemont.