El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha referit en anglès als nazis que s'han concentrat aquest dilluns a l'estàtua de Colom a Barcelona i que hi han cremat fotos seves, coincidint amb el 12 d'octubre, dia de la Hispanitat.

Conscient que en països com Alemanya la simbologia nazi està prohibida, Puigdemont ha fet un tuit. "Estic orgullós de ser objectiu dels manifestants nazis espanyols", ha indicat. "Mentre cremen fotos, no cremen llibres", ha afegit recordant la pràctica dels nazis a Alemanya als anys 30.

Ultres 12 O 2020 estelada Puigdemont 3   Sergi Alcàzar

Manifestants ultres han cremat aquest migdia estelades i fotografies del president Carles Puigdemont després de l'ofrena al monument de Colom pel dia 12 d'octubre. Poc més d'un centenar de persones han acudit a l'ofrena que Vox ha fet aquest dilluns a Barcelona. Amb la imatge d'una marededéu i un capellà encapçalant l'acte, una desena d'assistents han fet una ofrena a l'estàtua de l'explorador que fa més de cinc segles va arribar a Amèrica. 

Els manifestants han acudit a Colom convocats per Vox i l'entitat Somatemps, que han organitzat una ofrena a la mare de Déu del Pilar als peus del monument. També hi han anat ultres que s'hi han manifestat amb simbologia franquista i nazi, però que han realitzat un acte paral·lel al costat oposat del monument on han clamat per l'absolució dels assaltants al Centre Cultural Blanquerna de Madrid. Els ha citat el Front Nacional Identitari, que s'hi ha fet present amb banderes clamant pel "nacionalsocialisme identitari".