El cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha proposat una "resposta catalana contundent al carrer" davant la cimera que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron, volen celebrar a Barcelona el 19 de gener. "Aquesta enèsima versió del Tractat del Pirineus que Espanya i França preparen signar a Barcelona el 19 de gener hauria de tenir una resposta catalana contundent al carrer. Prou humiliacions", ha indicat.

Segons Efe, aquest serà el segon cop en l'època moderna que una trobada d'alt nivell entre Espanya i França se celebra a Catalunya des que es van començar a organitzar aquesta mena de cimeres l'any 1987. Sánchez va anunciar el 9 de desembre passat, coincidint amb la cimera euromediterrània d'Alacant on va participar juntament amb Macron i els representants de set països més, que la pròxima cita hispanofrancesa, la número 27, seria el 19 de gener a Espanya. I a principis de mes s'ha confirmat que la trobada serà a Barcelona, coincidint amb els missatges del mateix Sánchez proclamant que el procés independentista s'ha acabat.

A més de les qüestions bilaterals, Sánchez i Macron abordaran diversos assumptes de l'agenda europea, i Sánchez tindrà ocasió d'exposar les prioritats de la presidència de la UE que Espanya exercirà el segon semestre del 2023. Tots dos líders també parlaran de l'anomenat H2MED, el projecte d'interconnexió energètica verda que, mitjançant un corredor submarí, enllaçarà en el futur Barcelona amb Marsella. L'objectiu és que aquest corredor pugui transportar el 10% de l'hidrogen verd consumit a Europa el 2030.

França i Espanya organitzen de forma alternativa aquestes cimeres des del seu inici, i en aquesta ocasió corresponia al govern espanyol designar la seu perquè l'última es va celebrar a la localitat francesa de Montauban el març del 2021. L'anterior trobada a Catalunya va ser a Girona el novembre del 2006, i hi van participar els presidents de llavors José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac

La cimera de Barcelona serà la primera de caràcter bilateral amb la normalitat restablerta plenament després de la pandèmia de coronavirus, perquè a l'última, la de Montauban el 2021, només hi van ser físicament Sánchez i Macron mentre que una trentena de ministres dels dos països hi van haver de participar de forma telemàtica.