El setmanari hongarès Éret és Irodalom ha publicat aquest dissabte una entrevista amb el president Carles Puigdemont sota el títol 'No em fan por els canvis de fronteres'. Des de l'exili, Puigdemont ha assegurat que si l'Estat espanyol es continua negant a celebrar un referèndum d'autodeterminació, tenen els "mitjans democràtics" per assolir la República catalana i, a partir d'aquí, buscar el reconeixement de la comunitat internacional. D'altra banda, preguntat sobre les expectatives del procés, el president es manté ferm en la convicció que Catalunya ja serà un estat independent dins d'un termini de deu anys, tal com suggereix l'entrevistador. A més a més, Puigdemont assenyala que l'actual govern espanyol no és pas diferent de l'anterior malgrat el canvi de discurs, i lamenta especialment que Unidas Podemos no faci un pas endavant per Catalunya i pressioni els seus socis del PSOE per resoldre el conflicte polític amb l'Estat.

Catalunya serà independent?

Preguntat sobre si creu que Catalunya esdevindrà un estat independent "en els pròxims deu anys", el president a l'exili ho deixa ben clar: "N'estic segur. El procés ja ha començat, no hi ha marxa enrere". Si bé Puigdemont defensa que "mai recorrerem a la violència per aconseguir el nostre objectiu", també creu que "hi ha altres maneres" de fer-ho. "Si Espanya es nega contínuament a celebrar un referèndum perquè els catalans puguem governar com Escòcia, o podria referir-me a l'exemple de Quebec fa uns anys, tenim els mitjans democràtics per aconseguir-ho i per a demanar a la comunitat internacional que reconegui la República catalana. Això és pel que lluitem, i aquesta és la voluntat del poble català, que, malgrat tota la repressió i els exilis constants, ha confirmat repetidament en eleccions i referèndums que vol la seva independència". Puigdemont ha fet aquestes declaracions poques setmanes abans de presentar la seva candidatura a la Presidència del Consell per la República, previsiblement el mes de març.

L'Estat segueix igual

Per al president, l'Estat espanyol segueix capficat en l'immobilisme i la repressió per aturar l'independentisme malgrat el canvi de govern. Si bé "és cert que els socialistes estan ara en el govern" i "la narrativa, el llenguatge i les paraules" han canviat. Puigdemont està convençut que el PSOE "tenen una visió similar de la crisi catalana, col·laborant amb el seu predecessor. Recordem que, en el seu moment, els socialistes també van votar a favor de suspendre l'autonomia catalana en virtut de l'article 155 de la Constitució. La Fiscalia espanyola, els advocats, tots comparteixen la mateixa opinió." És per això que en el marc legal i polític espanyol, etziba el president, ja "no hi ha esperança". El que més sembla molestar Puigdemont, però, és el silenci d'Unidas Podemos, que a parer seu és qui "realment té el poder i la influència per a guanyar als socialistes per a consolidar la democràcia, l'estat de dret, els drets humans, el respecte als dissidents, als catalans i a altres minories. El que queda és continuar la nostra lluita".

En aquest sentit, Puigdemont veu una oportunitat en l'àmbit internacional i en les altres minories d'Europa: "Hem d'actuar junts, som interdependents. Totes les minories han d'actuar juntes i mostrar la seva força. Perquè som poderosos. Hem d'aprendre el poder d'actuar junts, com si fóssim un sindicat o una cooperativa, hem de defensar els nostres interessos. Per descomptat que hi ha diferències entre nosaltres, tots som diferents, podem pertànyer a diferents famílies polítiques. El que tenim en comú és que no se'ns reconeix com a Estat. La nostra única esperança és Europa. Hem de fer visible l'Europa de les minories, perquè avui no som visibles en la bombolla d'Estrasburg i Brussel·les", explica Puigdemont.