El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una entrevista a l'emissora Ràdio Arrels de Perpinyà, que està disposat a concórrer a les eleccions europees en una candidatura unitària independentista, "i en la posició que es vulgui". Puigdemont ha deixat clar que no posa cap condició com ser el cap de llista.

"Tinc una proposta feta per anar a una candidatura unitària, en la posició que es vulgui", ha insistit. Puigdemont ha reconegut que la qüestió no està tancada.

En canvi, Puigdemont ha descartar presentar-se a les municipals o europees en llistes dels nacionalistes flamencs, tot i que ha rebut propostes en aquest sentit. "Presentar-me aquí ho he descartat. Si em presento serà a Catalunya, i per anar bé hauria de ser en una llista unitària", ha afegit. 

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha anunciat recentment que vol concórrer a les europees, amb una candidatura del seu partit.

El president a l'exili també ha explicat que està preparant el Consell per la República per si es produeixen "eventuals onades repressores" de l'Estat, al·ludint a una possible victòria del PP-Cs-Vox en unes futures eleccions generals. Ha recordat que el Consell fa una feina coordinadora dels "diferents exilis" i ha citat en aquest sentit els casos del cantant Valtònyc i el militant dels CDR Adrià Carrasco.

Preguntat per si visitarà la Catalunya Nord com va fer el conseller Lluís Puig, Puigdemont no ho ha descartat. "M'agradaria molt trepitjar terra catalana. Espero poder-ho fer, em faria molta il·lusió. Hi ha molts pobles que m'estimo", ha apuntat.

Puigdemont ha donat per fet que la independència és més a prop ara que quan es va fer la declaració al Parlament, i ha indicat que s'està treballant per fases, en un recorregut que "pot ser més llarg" per la forma que ha triat Catalunya, en al·lusió a la via pacífica. "La forma triada demana temps", ha insistit. "Ara tinc el dret i el deure de perseguir l'Estat espanyol, perquè dissoldre un Parlament i destituir un govern és un fet gravíssim", ha dit.