Junts per Catalunya ha dedicat el seu acte d'aquest divendres al vespre, primer dia de campanya, a recordar els dos anys de presó dels membres del Govern i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Des de Waterloo a través de videoconferència, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assegurat als presos que cap dels seus sacrificis ni els de les seves famílies "no és en va". 

Després d'explicar que volia parlar directament als presos aprofitant que tenia ocasió de fer sentir la seva veu a l'esplanada davant del centre penitenciari de Lledoners, Puigdemont ha aventurat que passaran els anys i es continuarà recordant els seus noms, però no ocorrerà el mateix amb els noms dels repressors —"els d'allà i els d'aquí, el de la política i els mitjans de comunicació i els poders econòmics", ha enumerat—, que, segons ha dit, "han posat la seva biografia" al servei de la condemna dels líders del procés. D'aquest, ha advertit, "no en quedarà res més que el record fosc i tenebrós d’haver estat servils súbdits de l'últim Borbó que va gosar reprimir els catalans". "De l'últim Borbó perquè no n'hi haurà un altre més", ha reblat.

Puigdemont ha assegurat que els presos s'han convertit en el record diari de la "injustícia que perseguirà l'Estat espanyol". "Avui sabem que Espanya ha preferit violar els drets humans i trencar els seus compromisos amb el món, ha preferit ser assenyalat com un Estat que viola drets fonamentals abans d’admetre que té un problema polític", ha afegit després de retreure que l'Estat espanyol ha escollit la companyia de Turquia o la Xina abans que les democràcies europees i ha hagut de gastar un dineral per intentar remuntar la seva imatge.

També la candidata, Laura Borràs, ha cridat a no normalitzar la condemna que pateixen els presos, perquè és el que busca l’Estat espanyol. “Som aquí perquè volem dir-los que el seu compromís i la seva lluita no és en va”, ha assegurat.

JxCat ha aparcat per un dia el discurs de campanya. “No som aquí per fer campanya. No venim a demanar el vot. Venim a Lledoners perquè hi tenim presos polítics”, ha explicat la conductora de l’acte, Pilar Calvo. En la seva intervenció, la candidata pràcticament s'ha limitat a recordar des de l'escenari frases dels presos.

laura borràs 10-N acte lledoners Mireia Comas

“Avui, 1 de novembre, fa dos anys el Govern anava cap a Madrid. El camí cap a Madrid no va ser un viatge gens agradable”, ha començat la seva intervenció l’esposa de Josep Rull, Meritxell Lluís.

Mentre la pantalla projectava durant el míting la imatge de tots els líders independentistes empresonats, Lluís ha denunciat les mancances processals del judici i ha advertit que s’ha intentat escarmentar a través dels líders independentistes, escapçant els caps de llista electorals. “No ho han aconseguit perquè després d’ells en vindran molts més. Després de conèixer les sentències estem més forts i més determinats. Seguirem lluitant pels nostres drets”, ha advertit.

Acte jxcat Lledoners Mireia Comas

L’acte ha estat esquitxat d’intervencions dels polítics presos a través de la pantalla on es projectaven vídeos amb intervencions de la darrera campanya electoral i imatges del judici. 

En acabar els parlaments, Joan Bonanit ha pujar a l'escenari per cridar bona nit als presos i els assistents han pogut escoltar, entre aplaudiments, les veus d'alguns d'ells responent.

Joan Bonanit 10-N JxCat Lledoners Mireia Comas

Abans de començar l'acte, a l'esplanada de Lledoners s'han concentrat també aquest vespre un grup de persones denunciant la falta d'unitat dels partits independentistes.

Pessarodona Lledoners  Mireia Comas