El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tampoc està en "treva", malgrat que no sigui partidari d'utilitzar aquest to bèl·lic, "nosaltres no estem en aquest registre", ha remarcat.

Per això, li ha recriminat al president espanyol, el primer en fer servir aquesta paraula ahir davant del seus a Barcelona per deixar clar que continuaran frenant les passes dels independentistes, que no és "apropiat" aquest tipus de llenguatge, quan es tracta d'un plantejament democràtic, pacífic, transversal i "simpàtic".

De visita a la Fira de la Candelera de Molins de Rei, però, Puigdemont ha contraatacat: "deixi de generar disfuncions i funcioni", li ha demanat el president.

En aquest sentit, ha burxat en la situació actual que viu la política espanyola: "hi ha desgovern i no sembla que a curt termini hi hagi la voluntat de fer-ne un que resolgui els problemes de la gent".

I el president ha anat més enllà. Davant d'aquells que fins ara han acusat l'independentisme de generar incertesa en els mercats econòmics, no només espanyols, sinó europeus, Puigdemont els ha tornat la pilota.

Quin govern espanyol prefereix?

Considera un fet constatable que "l'atzucac" que viu la política espanyola és la preocupació "real" en els mercats europeus per "aquesta incapacitat de poder proposar un govern sòlid".

Preguntat per aquesta qüestió, el president Puigdemont no s'ha mullat. "És indistint qui governi, les formes canvien, però quan es tracta d'atendre les demandes del poble català, ens hem trobat respostes similars", ha assegurat. Per acabar d'afegir que "a nosaltres no ens correspon resoldre aquest embolic".

"L'Ebre és el riu de tots"

El Govern català es manté ferm al costat de la reivindicació. El president vol deixar-li clar al Govern espanyol i a la Unió Europea "que no acceptarem de cap manera i combatrem el pla hidrològic" que està previst.

"És una amenaça directa a l'entorn mediambiental de l'Ebre, i per tant, també social", ha sentenciat. També ha insistit en la necessitat de ser independents per poder decidir en aquest tipus de qüestions, "tothom sap que la UE no permet els plans hidrològics que passen per més d'un estat, per tant si fóssim independents, aquest pla no existiria".

Precisament, Puigdemont rebrà demà la Plataforma en Defensa de l'Ebre al Palau de la Generalitat, tot plegat després d'una primera trobada fa unes setmanes on el president va anunciar un recurs contenciós administratiu en contra del pla aprovat pel Govern espanyol.

El municipalisme, clau

En poc més d'un mes com a president de la Generalitat, Puigdemont ha visitat de manera oficial fins a quatre municipis: Manresa, l'Ametlla de Mar, Tortosa i avui Molins de Rei. Precisament, l'alcalde d'aquest darrer municipi, Joan Ramon Casals, sona com un dels noms per refundar CDC.

Preguntat per quin paper juga Casals ens aquesta renovació (això ha fet riure tant a Casals com al mateix president), Puigdemont s'ha limitat a dir: "jugarà tots els papers que ell consideri que pot jugar", per acabar afegint que ell avui no venia a parlar en nom de cap partit.

Abans, el president ha defensat davant de tot l'equip municipal de Molins de Rei que la política municipal és "clau" en l'estat independent que estem construint, un estat que ha batejat com "la República de les persones".