El president Carles Puigdemont ha denunciat a la xarxa la celebració de La Quema de Judas de Coripe en que, enguany, s'ha cremat i afusellat un ninot de palla que representa el president a l'exili.

Puigdemont ha començat relatant que aquests fets no són per "afusellar-lo" a ell si no que han estat per "mofar-se de la lluita per la llibertat dels presos i exiliats".

Acte seguit, el president recorda que aquesta activitat l'organitza l'ajuntament de la localitat i que, per tant, estava "emparada per les autoritats socialistes locals". Matisa que les escopetes que s'han fet servir per afusellar el ninot són de la policia local de Coripe. 

L'alcalde de Coripe, el socialista Antonio Pérez, ja tenia en ment l'any passat que el ninot que s'havia de cremar a la Quema de Judas era el del president Puigdemont. 

Tot i que el dirigent independentista assegura que normalment té "tendència a respectar les mostres d’ironia i sarcasme que s’han anat produint arreu de l’Estat perquè formen part de la llibertat d’expressió", aquesta vegada no ho pot fer per "dignitat personal i per decència democràtica".

"És un missatge d’odi, amb tota la voluntat de generar odi", subratlla el president al mateix temps que apunta que a la festivitat hi participen nens petits. 

Finalment, Carles Puigdemont posa de manifest que els seus compromisos, "la independència, la democràcia i la llibertat", "no mereix un afusellament ni una crema, almenys en una societat civilitzada". De la mateixa manera lamenta l'implicació de l'ajuntament socialista en l'acte. 

El president a l'exili sentencia que "l'Espanya del 155 i del "a por ellos" ha engendrat aquesta actitud".

Més tard, Puigdemont ha fet una darrera piulada donant les gràcies a totes les persones que li han donat suport: "En l'ordre personal ha estat molt desagradable; en l'ordre polític no fa més que refermar les conviccions per les quals apostem per construir una república de dones i homes lliures".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat