El president Carles Puigdemont ha valorat a través d'una piulada la decisió de la justícia alemanya de rebutjar el delicte de rebel·lió i acceptar la seva extradició només per malversació, la qual cosa considera una derrota contra "la principal mentida sostinguda per l'Estat". "Cada minut que passen els nostres companys a la presó és un minut de vergonya i injustícia. Lluitarem fins al final, i guanyarem!", assegura.

Tant bon punt s'ha conegut la notícia, l'entorn del president ha sortit a valorar positivament la decisió de la justícia alemanya d'extradir-lo només pel delicte de malversació. Els seus col·laboradors i l'equip jurídic han destacat el fet que s'hagi rebutjat els delictes vinculats a la violència, la qual cosa posa encara més en evidència l'empresonament de la resta de polítics independentistes, i també que no se li hagin aplicat mesures cautelars.

La decisió del jutge entrava dins del que es considerava una possible resposta positiva per al president a l'exili. Els seus advocats estudien ara quines mesures adoptaran i esperen conèixer quina serà la resposta del Tribunal Suprem, que fa unes setmanes assegurava que rebutjaria l'extradició si era només pel delicte de malversació.

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, que ha col·laborat intensament amb els advocats del president, ha estat un dels primers a reaccionar públicament davant la notícia. Costa subratlla que s'hagi rebutjat el delicte de violència i assegura que seguiran "lluitant per demostrar que no hi ha malversació". "No ens rendim", conclou recuperant les paraules en anglès que va pronunciar Puigdemont en sortir de la presó de Neumünster.

També el president, Quim Torra, s'ha sumat a la valoració de Costas. "Una gran notícia!", exclama Torra, que assegura que "es demostra un cop més els enganys i mentides d'una causa judicial que mai no s'hauria d'haver iniciat". "Serà a Europa on guanyarem", conclou.

També el director de comunicacions internacionals del Govern, Joan Maria Piqué, ha subratllat que Puigdemont està "tranquil i animat" i anuncia un comunicat del president.

També JxCat ha reaccionat a través d'una nota en què subratlla que la justícia alemanya no ha modificat les mesures cautelars i manté Puigdemont en llibertat. El grup parlamentari de Puigdemont celebra que s'hagi descartat la rebel·lió i la sedició, i recorda que hi ha opció de presentar recurs sobre la decisió del tribunal en relació a la malversació.