El primer viatge oficial de Carles Puigdemont des que és president del Govern es tanca amb polèmica. Des del Parlament europeu es va explicar que l'executiu català va voler concertar una reunió amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, aprofitant l'estada a Brussel·les, però que la trobada va ser refusada, en principi, per qüestions d'agenda. Tot seguit, fonts del Parlament europeu citades per Europa Press, van assegurar que també es va intentar concertar una cita amb el president de l'eurocambra, Martin Schulz, i que igualment es va descartar amb el mateix argument: l'agenda. Això passava després que Puigdemont assegurés que no s'havia reunit amb responsables europeus perquè aquest no era l'objectiu del viatge.

Pel matí, la portaveu de l'Executiu comunitari, Mina Andreeva, va explicar en roda de premsa que la trobada amb Junckers havia estat sol·licitada però "desafortunadament l'agenda per a aquest dilluns del president Juncker no permet aquesta reunió". Aquesta va ser la mateixa resposta que hauria rebut l'equip del president quan va voler tancar una cita amb Schulz, segons fonts de l'eurocambra.

Peticions formals

Puigdemont havia justificat prèviament la manca de reunions amb alts càrrecs de la UE amb l'argument que aquest "no era l'objectiu del viatge". No només això, el president va assegurar que aquestes reunions "quan tingui interès a parlar-hi, es produirà el que s'hagi de produir" perquè l'interès serà no només català sinó de les dues parts.

No obstant això, el Govern ha hagut d'admetre posteriorment que el seu representant permanent davant la UE, Amadeu Altafaj, havia fet arribar correus als responsables de la Comissió i del Parlament informant-los de la presència del president a Brussel·les per si es considerava convenient celebrar una trobada. Aquests correus, que des de Presidència es consideren com a habituals i no com a peticions formals de reunions, serien el que a les institucions europees sí s'han vist com a demandes amb tots els ets i uts.

Mentir

Aquesta situació ha provocat que l’eurodiputat del PP Santiago Fisas hagi acusat el president de “mentir” i l’hagi emplaçat a aclarir si va demanar o no la cita, mentre el coordinador general del PP, Xavier Garcia Albiol, ha exigit explicacions pel que descriu com a “inadmissible espectacle i ridícul a escala internacional” davant la impossibilitat de tancar una reunió amb Junckers, la qual cosa titlla de "despropòsit i situació esperpèntica".

L'expresident Artur Mas, de la seva banda, ha atribuït els motius d'agenda que han argumentat els responsables de les institucions europees per no rebre Puigdemont a les "pressions de mala manera" del Govern espanyol.