“Un jutge té més poder que dos milions de catalans?”. És la pregunta que s’ha fet aquest dissabte el president, Carles Puigdemont, que a través de videoconferència ha intervingut en la reunió de treball de diputats i candidats que ha celebrat JxCat a Vilafranca del Penedès. L'endemà del veto del Suprem a la candidatura de Jordi Sànchez, i dirigint-se als "euròcrates", s'ha negat a acceptar que el jutge Pablo Llarena "usurpi" la funció del Parlament. I s'ha interrogat: “Fins quan durarà això a Europa? Per què no hi ha una resposta política?”.

En aquest sentit, el president a l’exili ha defensat que Jordi Sànchez té tot el dret a ser investit president. S’ha mostrat convençut que Catalunya “representa una oportunitat” per a Europa. “Ens miren amb interès i amb un gran interrogant. Part de la ciutadania europea es demana per què hi ha presos polítics, per què hi ha un Estat que no respecta els resultats electorals”, ha assegurat. Ha lamentat l'actitud que han tingut els líders europeus.

En el missatge des de Brussel·les, també ha defensat que la “democràcia” acabarà passant per sobre de “l’autoritarisme, la intolerància i l’odi”. En aquesta línia, ha assegurat que “si el nostre potencial de victòria no fos creïble, l’Estat espanyol no hauria anat tan enllà destrossant el seu estat de dret per aturar-nos”.

"De què han servit les eleccions i els resultats d'una candidatura si un jutge ofèn el programa electoral i el posa sota sospita de ser perseguit perquè la proposta no li agrada a ell o als seus amics del govern espanyol?", s'ha preguntat Puigdemont l'endemà que el Tribunal Suprem vetés la sortida de presó de Jordi Sànchez pel debat d'investidura. "De quina democràcia estem parlant? De què han servit les eleccions?", ha afegit.

Puigdemont ha advertit que la repressió és i serà “real”. “Ens vam mobilitzar per dir al Rei, a Rajoy, als socialistes de la guerra bruta i als poders econòmics i mediàtics que aquests dos milions els diem que prou de tenir presos polítics a l’Europa del segle XXI, que prou de perseguir ciutadans per les seves idees”, ha sostingut.

Davant l’escenari “d’enorme transcendència” que queda per davant, el líder de JxCat ha reclamat “unitat i generositat”, imprescindibles per a no torna a “l’autonomisme tronat”. En aquest sentit, ha dit que “hi ha una llarga marxa, cívica i pacient cap a la llibertat”, i que no permet recular. "La democràcia sempre torna, i ho fa reforçada", ha conclòs.