El president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont ha dit prou i una vegada ha rebut notícies sobre el seu company a l'exili Lluís Puig no ha pogut evitar deixar constància de la seva indignació. En un missatge al seu compte de Twitter, el dirigent independentista ha respost a la notícia d'aquest dimarts sobre un jutge d'Osca que ha obert la possibilitat a la fiscalia de detenir el conseller Lluis Puig perquè vagi a judici pel cas de les obres de Sixena. "Volen el nostre empresonament a qualsevol preu i motiu. No els mou ni la justícia ni la democràcia, només la revenja i l'eliminació del dissident. Però ni ens silenciaran ni ens pararan. Al teu costat, Lluis Puig." En la mateixa línia s'expressa l'advocat Gonzalo Boye, que recorda al magistrat d'Osca que aquesta detenció no serà viable.

TUIT Carles Puigdemont

TUIT gonzalo Boye

Aquest dimarts el titular del Jutjat Penal número 1 d'Osca va obrir la possibilitat a la Fiscalia i a l'acusació popular de sol·licitar la detenció de l'exconseller català de Cultura Lluis Puig si consideren "imprescindible" la seva presència al judici que celebrarà contra aquest i el seu antecessor en el càrrec, Santi Vila, per la seva negativa a traslladar els béns del Monestir de Sixena. En el seu escrit, el magistrat descarta el plantejament de la Fiscalia belga, país en el qual Puig roman exiliat pel cas del procés, que l'exconseller declari per videoconferència amb el suport d'un jutge d'instrucció o de la policia de l'esmentat país.

En relació amb aquest punt, el jutge del Penal número 1 d'Osca considera que "no és" procedent la presència d'un instructor belga en no estar la causa en fase d'instrucció, "i encara menys de la policia per a la seva presa de declaració". Entén, a més, que no existeix "impediment físic ni jurídic" per a la presència de Puig a la vista oral, assenyalada per al proper 4 de maig, però agrega mentre, atesa la pena sol·licitada per les acusacions, cap de presó efectiva, no pot celebrar-se sense la seva presència, afegeix el magistrat, "tret que el ministeri fiscal o les acusacions considerin imprescindible la seva presència, en el cas de la qual es podrà acordar la seva detenció i conducció a presència judicial."

Assegurar la seva presència al judici

En resposta a aquest escrit, el representant legal de l'Ajuntament de Villanueva de Sixena, el lletrat Jorge Español, es posiciona a favor de la detenció i conducció a presència judicial de l'acusat "als efectes que no pugui al·legar-se cap indefensió per la seva part, ja que és obvi que aquest senyor ni té intenció d'assistir al judici ni ho farà." Una absència que aquest lletrat relaciona amb la situació de Puig com a "pròfug" de la Justícia espanyola i que, segons el seu parer, exigeix decretar la seva detenció a fi d'assegurar la seva presència al judici i d'evitar un recurs davant dels tribunals europeus per violació dels seus drets.

Considera, a més, que encara que la Fiscalia belga "volgués" complir l'ordre de detenció, existeix un "escull molt gran" per a la seva execució, l'existència d'uns jutges d'origen flamenc que "si fins ara no han lliurat al senyor Puig a Espanya, difícil serà que per aquest assumpte ordenin la seva detenció i lliurament". A més, demana al jutge que sol·liciti a la Fiscalia belga una "opinió raonada" sobre la possibilitat que es complís per Bèlgica l'esmentada ordre de detenció per assistir al judici. La fiscalia d'Osca, a l'espera de conèixer la seva decisió referent a això, va reclamar fa unes setmanes que Lluis Puig declarés presencialment al judici previst contra ell i el seu antecessor, després de veure rebutjada inicialment aquesta petició pel jutge encarregat d'enjudiciar el cas.

Al seu recurs, el fiscal descartava l'existència de raons d'"utilitat, seguretat o d'ordre públic" que justifiquessin la presa de declaració a Puig com a acusat de forma telemàtica, "més enllà que es troba encausat i en rebel·lia, amb causa pendent al Suprem i amb ordres de detenció i lliurament la vigència de les quals ha confirmat el Tribunal Constitucional". El ministeri fiscal sol·licita per a cadascun dels exconsellers penes d'11 mesos de presó i multa de 18 euros diaris durant onze mesos i l'acusació particular en nom de l'Ajuntament de Villanueva de Sixena eleva la petició a 300 euros diaris.