El president Carles Puigdemont i el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, han mantingut aquest diumenge una conversa telefònica de 45 minuts, en el que s'ha convertit en el primer contacte formal del polític a l'exili amb el responsable d'una de les formacions que configuren la majoria de govern a Espanya.

"Han parlat de la situació política a Catalunya i a Espanya, de l’escenari polític creat després de la moció de censura, de les noves correlacions de forces parlamentàries al Congrés dels Diputats i de la situació dels presos polítics i dels exiliats", segons fonts pròximes al president a l'exili.

Iglesias ha explicat també la conversa amb una piulada a través de Twitter en què s'expressa en termes pràcticament idèntics i es refereix també als "presos polítics catalans i exiliats", trencant el discurs imperant a Madrid.

La conversa entre els polítics s'ha produït dos dies després que el líder de la formació morada visités el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners i abans que aquest dilluns es reuneixi amb el lehendakari, Iñigo Urkullu. Des de l'entorn del president és valora molt positivament la conversa i s'assegura que "ha anat molt bé".

"Iglesias ha traslladat al president Puigdemont que, com a líder de la primera força política independentista de la coalició que governa Catalunya, és un interlocutor molt important, independentment de la seva situació processal i de la seva condició d’exiliat", afegeixen les fonts de JxCat i també la piulada d'Iglesias.

Reunió presencial

Tots dos polítics han coincidit "en la necessitat d’obrir espais de diàleg polític sense excloure cap tema", que en aquests moments no existeixen i són "la condició per fer possible qualsevol mena d’acord en el futur".

Com a conclusió d'aquest primer contacte telefònic s'ha acordat que les converses entre els dos polítics continuaran. Així mateix, el president ha convidat Pablo Iglesias a mantenir una reunió presencial.

No obstant això, el líder de Podemos ha explicat a través de Twitter que, tot i que li agraïa la proposta i la tindrà en consideració, ara l'important és "mantenir el contacte".