Connectar l'exili amb la presó i escoltar els seus candidats per al 26-M, (retro)alimenta els ànims de Junts per Catalunya. Diumenge vinent hi haurà dues urnes als col·legis electorals catalans, la de les eleccions europees i la de les municipals. Per a JxCat, el repte és triple: que la llista de Puigdemont guanyi a Europa, donar la campanada amb Joaquim Forn a Barcelona i conservar la musculatura territorial, resistint com a primera força municipal a Catalunya. 

L'esperit és sensiblement diferent en aquesta campanya que a la de les generals de fa un mes. Als actes, sobretot en aquesta recta final, s'hi respira més optimisme. Aquest diumenge els de Puigdemont han celebrat el seu míting central a Sant Cugat, amb connexions des de Brussel·les i des de Soto del Real. L'expresident -ara cap de llista a Europa- i Joaquim Forn -alcaldable per Barcelona- al costat de Josep Rull i Jordi Turull -que tanquen les llistes de Terrassa i Parets del Vallès- han enviat un missatge essencial: "no fem cas de les enquestes, no hi ha res decidit". 

Irònics, enèrgics i combatius

Des de la ja famosa sala de videoconferències de Soto del Real, Forn, Rull i Turull han pogut intervenir conjuntament al míting. Per cert, han hagut d'esperar a que Junqueras i Romeva fessin la seva connexió amb l'acte d'ERC. Els tres candidats de Junts per Catalunya han estat somrients i bromistes, i han traslladat energia positiva i combativa a la seva parròquia.

"No ens agenollarem", ha promès Rull, que ha denunciat que "aquesta setmana el jutge Marchena ja s'ha tret la careta i ha abandonat les formes exquisides". Turull, perico declarat i honorat, ha tret pit de la classificació de l'Espanyol a la UEFA, "qui ens havia de dir als periquitos fa unes setmanes que estaríem a Europa". I ha fet servir aquest fet per comparar-lo amb la situació de JxCat, "no feu cas de les enquestes, també ens deien que el 28-A no trauríem diputat a Tarragona". I ha afegit que "aquests dies al judici parlen de les urnes com si fossin armes de destrucció massiva, les urnes són la nostra arma de decisió massiva". 

Com ja va fer ahir quan va intervenir a l'acte de Barcelona, l'alcaldable de JxCat Joaquim Forn ha posat deures als seus, demanant-los un "últim esforç" i "màxima mobilització, no hi ha res decidit, hem de moure'ns per guanyar". L'exconseller d'Interior ha seguit amb el seu to bromista, "si el 27 al matí no sóc alcalde em faran fora del mòdul". 

A Europa, sense manilles

En pantalla partida amb els presos, Puigdemont s'hi ha dirigit commogut, "us veig ferms, no teniu ni una sola paraula d'odi o rancúnia, se m'encongeix el cor quan us veig i se m'eixampla l'esperit quan us sento". El líder de JxCat ha demanat als catalans que "per cada minut robat de la llibertat, amb l'exili i la presó, facin un vot de llibertat". 

Puigdemont ha avisat que si ell, Comín i Ponsatí són escollits eurodiputats, "nosaltres no haurem d'entrar emmanillats ni ens restringiran poder fer rodes de premsa". 

torra   acn

Els seu successor, Quim Torra, també ha estat protagonista, ell sí presencialment. L'actual president de la Generalitat ha cridat a "deixar en silenci aquells qui volen apartar Puigdemont" i a "omplir les urnes d'1-O". 

Aquest dilluns és l'últim dia per publicar enquestes, a JxCat se senten forts. Hi ha qui, internament,  diu que fins i tot la campanya se'ls farà curta. Veurem.