Set eurodiputats catalans i més de cent més han firmat aquest divendres una carta conjunta per reclamar a l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, una investigació internacional sobre l'atac a l'opositor rus Alexei Navalni i l'adopció de sancions comunitàries contra els responsables. Entre els signants, hi ha Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, així com Jordi Solé (ERC) i Ernest Urtasun (Catalunya en Comú). També ha signat la popular Dolors Montserrat i el diputat de Ciutadans Javier Nart.

En un escrit promogut pel ecologista alemany Sergei Lagondisky, més d'un centenar de diputats de tot l'arc parlamentari condemnen l'intent d'assassinat contra Navalni, després de confirmar el Govern alemany que el líder opositor rus va ser enverinat amb un agent tòxic.

Dubtes sobre la investigació russa

Tot i que es mostren a favor de la petició de diversos governs europeus i de la pròpia diplomàcia comunitària a Rússia perquè llanci una investigació completa i transparent de l'atac, recorden que el Kremlin no va arribar fins al final en l'esclariment de les morts d'altres dissidents com Anna Politkòvskaia o Boris Nemtsov, entre d'altres.

Alexei Navalni opositor putin - EuropaPress

Alexei Navalni, opositor rus enverinat aquest mes d'agost. / EP

"Som extremadament escèptics amb que les autoritats russes estiguin preparades i tinguin una voluntat real d'investigar les circumstàncies d'aquest crim", han assenyalat.

Investigació internacional: l'ONU i el Consell d'Europa

Per això exigeixen a Borrell que promogui una investigació internacional en el si de Nacions Unides i de el Consell d'Europa, que compti amb el suport de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ). Entenen que a través d'aquests organismes, dels quals forma part Rússia, és la manera d'involucrar Moscou en una indagació amb garanties i aconseguir així que compleixi els seus compromisos en la protecció dels drets humans fonamentals.

Igualment, demanen que la UE reaccioni amb rapidesa i apliqui el mecanisme de sancions per violacions de drets humans. "D'aquesta manera podrem responsabilitzar les persones que estan darrere d'aquests atacs contra figures de l'oposició i periodistes", han assegurat en la missiva. "No podem estar al marge i quedar-nos mirant mentre l'oposició a Rússia és sotmesa sistemàticament a enverinaments", ha resumit el grup d'eurodiputats.

 

Imatge principal: El president a l'exili i eurodiputat, Carles Puidemont, en una concentració davant del Parlament Europeu. / ACN