El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha admès que no es pot descartar —"en absolut"— que Espanya reactivi l'euroordre en el moment en què travessi la frontera de l'Estat francès per anar dimarts a Estrasburg a la constitució del Parlament europeu. Això no obstant, ha advertit que el "risc principal" d'un moviment en aquest sentit recauria damunt l'Estat espanyol perquè evidenciaria l'ús que fa de les eines de cooperació jurídica.

Durant una roda de premsa en el marc del Crans Montana Forum que se celebra a Ginebra, Puigdemont ha retret que "l'Estat espanyol ha fet un mal ús de la directiva de les euroordres perquè les entén com un interruptor que es prem a conveniència". Ha recordat que Espanya ha utilitzat ja dos cops contra ell aquest mecanisme, quan ha considerat que es trobava en una "jurisdicció de conveniència".

Per aquesta raó, ha advertit que si es tornés a plantejar l'euroordre pel fet que es trobés en una "jurisdicció favorable" demostraria que "se n'estan fent un ús arbitrari, impropi i fora de la directiva d'aquesta eina".

Resposta davant una euroordre

El president no ha explicat quina seria la seva resposta en aquest cas i si això l'obligaria a replantejar-se l'anada a Estrasburg. "Cada dia analitzem amb els nostres advocats i els nostres equips el mapa. Cada dia prenem decisions. Hi ha algunes que podem prendre i altres que no. I aquesta n'és una d'elles, no la podem prendre", ha explicat.

Això no obstant, Puigdemont ha subratllat la seva confiança "molt alta" en la justícia europea, atès que "no hi ha cap raó que els impedeixi ser eurodiputats".

Ben diferent és el seu parer en relació amb el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, l'actitud del qual ha titllat d'inconcebible i incomprensible. Puigdemont ha acusat Tajani de mantenir, malgrat els requeriments que han fet arribar a la Cambra europea, un "silenci còmplice" i d'actuar "més com a president de part que no pas de tots els electes del Parlament".

Tot plegat, però, no impedeix que Puigdemont es declari convençut que, pel que s'hi juga la UE i el Parlament Europeu, és absolutament imprescindible que respectin la decisió de més de dos milions de ciutadans europues.