La Junta Electoral Central va decidir dilluns excloure Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí de les candidatures al Parlament Europeu argumentant que no complien els requisits d'elegibilitat. Dijous, mentre Puigdemont responia a l'entrevista amb El Nacional a Wateloo, JxCat va recórrer la decisió i divendres, la fiscalia es va posicionar en contra de la JEC. En les properes hores hi haurà d'haver resolucions al respecte.

La decisió de la JEC de barrar el pas a la seva candidatura a les eleccions europees ha obert un nou pols amb l’Estat. En les properes hores s’haurà de saber la resposta als recursos que han presentat...
És molt maldestre. L’Estat ha prevaricat, ha violat la llei de manera flagrant, fins i tot ha fet ruboritzar alguns dels qui participen en l’estratègia d’apartar-nos. El vot particular, que inclou el president i el vicepresident de la JEC, no és una anècdota. És molt rellevant. L’argumentació en si mateixa també ho és. Fins a quin punt han hagut de forçar, violar, vulnerar, la seva pròpia legislació. Els que diuen que la llei està per damunt fins i tot de la democràcia, que sense llei no hi ha democràcia. Doncs la llei seva se l’han petat.

Per què?
Perquè sabien, tal i com havíem dit nosaltres, que si això s’havia de disputar en un terreny neutral, que era Europa, allà on no tenen mà, on els partits polítics unionistes no nomenen jutges,... el resultat no seria fruit d’una pressió política. I per tant han utilitzat el tram espanyol d’aquest itinerari europeu, on poden influir políticament. Sigui quin sigui el resultat electoral de les eleccions europees, a Espanya ja estan viciades.

L'Estat ha prevaricat. Els que diuen que la llei està per damunt fins i tot de la democràcia la llei seva se l’han petat

Encara confia en les possibilitats d’aconseguir revocar la decisió de la JEC?
Sí, les possibilitats hi són. Nosaltres les defensem, les lluitem. Per poder-les lluitar havíem de presentar la candidatura. Si no haguéssim inscrit la candidatura, que és probablement una de les intencions que portaven, ara no podríem estar lluitant. Si no haguéssim publicat la llista al BOE, amb els noms que fossin, ara no podríem estar lluitant això. Esperem que la vergonya no s’allargui i confiem que el Suprem revoqui una decisió clarament injusta.

Però no s’ho esperaven que intentarien tombar la seva candidatura...?
Sí. Sempre pensem que forcen l’estat de dret. Van als límits i més enllà. Ho veiem cada dia del judici. Ho veiem des de fa un any i mig. Jo vaig ser destituït de manera il·legal i il·legítima. Es va dissoldre un Parlament de manera il·legal i il·legítima. Per tant, és clar que ens esperem això. El que passa és que s’ha demostrat que nosaltres tenim clar el mapa. Vam dir, si la gent em vota, jo podré ser eurodiputat, i això està clar.

Som els únics que no competirem en igualtat de condicions que la resta a les europees. Se’ns ha criminalitzat

I per què no havien previst ja una llista pensant en aquesta possibilitat?
D’entrada és molt bèstia que nosaltres siguem els únics que hàgim de competir a les eleccions amb les mans lligades a l’esquena. És una indecència, una vergonya. Nosaltres som els únics que no competirem en igualtat de condicions que la resta. Se’ns ha criminalitzat, se’ns ha obligat a fer moviments en la llista que cap altre partit ha hagut de fer. Sortim perjudicats d’aquesta operació, que és el que vol l’Estat espanyol. Per què hem de preveure que a nosaltres no se’ns aplicarà la llei.

Aquestes eleccions seran un plebiscit a la democràcia. I no serà el mateix votar JxCat que votar tota la resta

De fet, Puigdemont ja es va presentar a les eleccions el 21-D, sense obstacles, i la mateixa Clara Ponsatí figura a una llista de les municipals del dia 26-M, però l’ha apartat de les europees...
Doncs, el nostre deure és defensar la democràcia. El nostre deure és denunciar-ho i combatre-ho i guanyar-ho a les urnes. Aquestes eleccions seran un plebiscit a la democràcia. I no serà el mateix votar JxCat que votar tota la resta. Perquè en el vot de JxCat hi ha clarament un missatge de lluita i defensa de la democràcia. I ara ha quedat molt clar això. Per tant, tot el vot que es vulgui aplegar a l’entorn de la idea de la defensa de la democràcia i la defensa de Catalunya com a punta de llança de la defensa democràtica d’Europa té ara un clar referent.

Els únics a qui han impedit presentar-nos som a nosaltres. No ho han fet a ningú més. I ho han fet de manera barroera.

Això és un missatge dirigit a la gent d’ERC?
No, és un missatge dirigit al poble de Catalunya. Inclús al votant espanyol, perquè ens presentem arreu de l’Estat espanyol. I és evident. No ho hem decidit nosaltres això. Qui li fa nosa a l’Estat espanyol? Els únics a qui han impedit presentar-nos som a nosaltres. No ho han fet a ningú més. I ho han fet de manera barroera.

I quina esperança té que Europa, que no ha escoltat massa a Catalunya al llarg de la història, ara ho faci quan resulta que a Europa está creixent l’extrema dreta?
Jo no participo de la idea que això algun dia ens ho resoldrà algú altre, sigui Madrid o sigui Europa. Ho hem de resoldre nosaltres. Si nosaltres ho resolem, mantenim la posició, no retrocedim, si nosaltres aquella victòria que vam tenir l’1-O la continuem defensant és molt més possible que la comunitat internacional tingui un discurs propi per aquesta crisi. 

L’1-O vam guanyar i no vam necessitar cap exèrcit per guanyar

Si, com vostè diu, a Espanya no la frena res, ni les normes i la democràcia, i a més tenen policies i fins i tot hi ha dirigents del PP que deien que tenien l’exèrcit preparat... Com s’ha de fer això que reclama?
L’1-O vam fer-ho. Vam guanyar i no vam necessitar cap exèrcit per guanyar.

Sí però ara hi ha uns quants polítics i líders socials independentistes a la presó, uns quants a l’exili, uns quants amb multes...
Sí i una repressió que continua.

Hi ha l’altra lectura, que va dir, entre d’altres, Felipe González, que ara, en comptes de tenir independència, hi ha menys autonomia...
Aquesta ha estat sempre l’amenaça que l’Estat espanyol ha esgrimit per desmobilitzar, per dissuadir, mitigar... va funcionar algunes dècades. Però va arribar un punt, que és la sentència del 2010, que aquesta estratègia no els va servir perquè ja es van petar l’autonomia. No demanàvem la independència. Es van carregar el propi pacte constitucional. Per tant, què diran? Que ens quedarem amb un Estatut retallat? És que ja el tenim retallat. Ens amenaçaran que ens prendran les competències? Que el president de la Generalitat no podrà viatjar a l’estranger amb escortes? Que prohibiran el color groc? Que sancionaran TV3 perquè va fer un programa que no els ha agradat? Tot això ja ho han fet. L’única alternativa que tenim de supervivència nacional i de progrés social és exercir el dret a l’autodeterminació, que és el que vam fer l’1-O.

I ara a les eleccions europees quina estratègia tindrà Puigdemont i JxCat?
No és el mateix si ens podem presentar, els consellers Comin i Ponsatí i jo, que si no. Però en qualsevol cas, ens presentem o no, farem campanya. Hem demanat a una gent que ens substitueixi i ho fan amb aquestes condicions, provisionalment i amb un gran sacrifici personal, i els ho vull agrair. Però som conscients que són purament provisional. Per tant, hem de continuar actuant com a candidats. Té més sentit que mai que demanem el vot per desautoritzar un atac a un dret fonamental, no només ens impedeixen a nosaltres ser candidats, impedeixen als catalans poder-ho votar. És això el que és greu. Violen el sufragi actiu i el sufragi passiu. És directament un torpede als drets fonamentals de la EU. No ens en desentendrem.

Dins de l’estratègia de denúncia han presentat una iniciativa per suspendre el vot d’Espanya a la Comissió Europea...
El camp de joc europeu té unes regles diferents. Fa mesos que estàvem preparant aquesta iniciativa. No és fàcil. Construir-ho des de punt de vista jurídic i tècnic no és senzill. Està en la línia de les feines que vam dir que faríem des de l’exili. Nosaltres ho podem fer. Podem anar fins al final. I ho fem amb els recursos que mobilitzem nosaltres.

Prèviament ha de ser acceptat per la Comissió Europea aquesta iniciativa?
Efectivament.

Ho veu viable?
Absolutament viable, perquè hi ha un precedent.

Però després cal el suport de tots els Estats. Hi ha dret a veto...
Sí, però el qui veta retrata. Que també serveix per això. S’està o no d’acord amb els drets fonamentals de la UE? Quan hi ha un milió de ciutadans europeus que diuen estic preocupat  i demano que hi hagi un procés d’un Estat membre que no està complint les regles del joc això té un objectiu que és millorar les regles del joc.