El president, Carles Puigdemont, ha fet una crida a la unitat de l'independentisme després de la crisi oberta per l'ajornament del debat d'investidura. "El que ens ha dut fins aquí és la unitat. No la perdem, mantinguem-nos units", ha reclamat. Aquesta crida, però, no ha evitat un clar toc d'atenció a ERC. "Pensar que s'aixecarà el 155 complint com a alumnes avantatjats la doctrina del 155 és d'una gran manca de realisme. El realisme és el 21-D", ha advertit.

Puigdemont ha fet aquesta valoració a través d'un missatge de vídeo que ha penjat a les xarxes socials per abordar la situació creada arran la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple hores abans de l'hora prevista.

"Avui m'hauria agradat dirigir-me a tots vosaltres investit altre cop com a president de la Generalitat", ha assegurat recordant que disposa de la majoria absoluta per fer-ho possible i que no existeix majoria aritmètica alternativa.

"Lamentablement, però, el ple no s'ha celebrat. El president del Parlament ha optat per un altre camí i la seva decisió l'hem de respectar", ha afegit.

El president ha advertit que "de cap manera" acceptaran que des de Madrid es dicti qui ha d'ocupar la presidència de la Generalitat. "Fer-ho seria rendir-se a les maniobres de l'Estat i trair la voluntat dels electors d'ara i de tots els que han lluitat per les institucions democràtiques", ha advertit.

Ha insistit que Catalunya està enmig d'un conflicte polític; que moltes veus reclamen "amb urgència" posar fi al 155 i que la formació d'un Govern és "el camí més ràpid"; i ha advertit que no es pot confiar en una Justícia que fa seguidisme del Govern de l'Estat, que fa xantatge per obligar a escollir un Govern que li agradi encara que això l'obligui a saltar-se l'estat de dret.

"Avui Catalunya tenia l'oportunitat de continuar construint el país que els seus ciutadans volen. Però haurà de mantenir-se encara en la paràlisi a què l'obliguen els que han perdut les eleccions", ha ventat.