El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha denunciat aquest dimarts a Dublín que “la democràcia a Espanya està en risc perquè els drets bàsics han estat de facto suspesos”.

En el marc d’una conferència al Trinity College, Puigdemont ha advertit que aquesta situació  “representa una amenaça per a tots els ciutadans catalans i espanyols, igual que per a la UE”.

“Avui un estat membre de la UE no pot garantir els drets judicials dels seus ciutadans, atès que en els darrers mesos Espanya ha contravingut tractats internacionals ratificats pel propi Estat espanyol”, ha afegit, citant el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció Europea de Drets Humans.

Puigdemont Dublin Trinity College ACN

Davant d’un auditori ple de gom a gom, Puigdemont ha insistit que aquest no és un afer intern espanyol sinó “un problema europeu”. Ha recordat l’empresonament del vicepresident i cinc consellers, la presidenta del Parlament i els líders de les dues entitats socials més importants del país, i el seu exili, junt amb quatre consellers i dirigents polítics.

Puigdemont ha denunciat una campanya d’assetjament judicial contra 700 alcaldes, institucions socials, mitjans de comunicació, escoles, artistes, activistes,... “Aquesta onada de repressió és impròpia d’una nació que clama per ser una democràcia constitucional”, ha alertat a més de recordar que la Constitució espanyola es va aprovar fa 40 anys sota una amenaça imminent de l'exèrcit i ara està "caducada i obsoleta".