El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha picat el crostó al president del Parlament Europeu, David Sassoli. El màxim responsable de l'Eurocambra ha publicat una piulada en què demanava al primer ministre d'Eslovènia, Janez Jansa, a "posar fi a les seves provocacions" després que aquest assenyalés a eurodiputats crítics amb el funcionament de l'Estat de Dret, la llibertat de premsa i la lluita contra la corrupció al país.

En aquest sentit, el també president de Junts, Carles Puigdemont, ha manifestat que subscriu les paraules de Sassoli, però ha aprofitat l'avinentesa per recordar-li que "a Espanya, molts líders polítics amenacen públicament de tancar-me a la presó i em tracten com un criminal". En aquest sentit, el president a l'exili ha apel·lat a la directiva 2016/343 i ha expressat que aquesta s'està "infringint". El president del Consell per la República ha subratllat a Sassoli que "una paraula seva al respecte també hauria estat benvinguda" i que "els dobles estàndards perjudiquen inevitablement la Unió Europea".

TUIT carles puigdemont carga contra david sassoli

Puigdemont: "No busquem l'indult"

Aquesta reacció del president Puigdemont arriba el mateix dia en què es compleixen dos anys de la sentència de l'1 d'octubre. Precisament, aquest dijous, Puigdemont ha publicat un article al diari El Punt Avui demanant al Govern que la seva situació personal "no formi part de l'agenda de la taula de diàleg amb l'Estat". En aquesta línia, ha expressat que "no vam anar a l'exili per demanar un indult".

"Demano que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem", ha afegit el president. Paral·lelament, el líder de Junts indica que cal una estratègia de lluita independentista compartida: "Quatre anys d'exili ens han refermat en la idea que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya és política i col·lectiva, que no hi ha sortides personals ni solucions a mida de ningú".

Frec a frec entre Sassoli i Jansa

El primer ministre d'Eslovènia ja ha protagonitzat diverses polèmiques degut al fet que nombrosos eurodiputats han qüestionat l'Estat de Dret del seu país. A això cal afegir que Janez Jansa és actualment el president del Consell de la Unió Europea, que és rotatòria i va canviant cada sis mesos.

Una delegació d'eurodiputats es va traslladar a Eslovènia aquesta setmana per examinar el funcionament de la democràcia al país i Jansa s'ha negat a atendre'ls. El grup socialdemòcrata de l'Eurocambra ha retret aquesta actitud a Jansa, i aquest els ha preguntat "quantes vegades heu visitat a un canceller alemany, un primer ministre holandès o un president francès?". Jansa ha acusat aquest grup d'eurodiputats de ser "titelles" de George Soros.

Davant d'aquesta publicació, Sassoli ha demanat al primer ministre eslovè que "cessi aquestes provocacions", perquè "els atacs contra membres del Parlament Europeu també són atacs a ciutadans europeus" i ha apel·lat a la "confiança i respecte mutu".

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont, en una foto d'arxiu. ACN.