"Ciutadans de Catalunya, venen hores en què a tots ens pertocarà mantenir el pols del país, del nostre país, de mantenir-lo en el terreny de la pau, el civisme i la dignitat". Amb aquestes paraules, el president, Carles Puigdemont, s'ha dirigit als centenars d'alcaldes que omplien l'escala noble del Parlament pocs minuts després que en el ple s'aprovés la declaració d'independència de Catalunya.

Ho ha fet amb un discurs breu però amb el qual ha volgut, com ell mateix ha confessat, transmetre amb emoció la solemnitat del moment que viu el país. Prèviament s'ha reunit amb membres del seu Govern al seu despatx mentre a la porta l'esperaven diputats, alcaldes i un núvol de càmeres.

"És a les vostres mans continuar enfortint les bases que fan de Catalunya no només una vella nació d'Europa, amb una llengua, una cultura i un dret que duren segles, sinó sobre tot una societat que sempre ha respost pacíficament i cívicament en els seus grans reptes democràtics, i per això aquests reptes s'han convertit després en conquestes democràtiques. Siguem-ne conscients i, sobre tot, siguem-ne dignes", ha reclamat.

L'acompanyaven la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident, Oriol Junqueras, així com la resta de membres del Govern i els diputats de JxSí i la CUP.

"Avui el Parlament del nostre país, un parlament legítim, ha fet un pas llargament esperat i lluitat, la immensa majoria dels representants polítics legítimament escollits han culminat un mandat validat a les urnes", ha assegurat.

Puigdemont ha recordat que són les institucions i les persones les que conjuntament construeixen un poble i una societat, i ha subratllat que avui els diputats i els alcaldes presents encarnen aquesta unió i complicitat entre institucions i ciutadania. "Això és el que hem de fer", ha reclamat.

El president ha tancat la seva intervenció cridant un "Visca Catalunya", que els presents han respost abans de cantar els Segadors.

En acabar, Puigdemont ha marxat cap al Palau de la Generalitat.