El president del Govern, Carles Puigdemont, ja ha contestat el requeriment que li va enviar Mariano Rajoy demanant si la independència s'havia declarat o no i exigint una resposta binària. La rèplica del cap de l'executiu català ha estat demanar diàleg durant dos mesos.

Mitjançant una carta enviada aquest dilluns al matí a la Moncloa, Puigdemont ha fet una darrera crida al diàleg. Concretament indica que la seva demanda "atén la petició de nombroses personalitats i institucions internacionals, espanyoles i catalanes que plantegen una oferta de diàleg".

L'escrit subratlla que quan el passat 10 d'octubre el president català va oferir diàleg a l'Estat, "no ho va fer com una demostració de feblesa, sinó com una proposta sincera per trobar una solució a la relació entre estat espanyol i Catalunya que està bloquejada des de fa anys".

 

D'altra banda, recorda que el passat 1 d'octubre més de dos milions de persones van votar a favor de la independència i "van encomanar al Parlament el mandat democràtic de declarar-la", uns resultats que se sumen als de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya "on una majoria va votar les forces independentistes".

Record a Cuixart, Sànchez i Trapero

A continuació, Carles Puigdemont "trasllada dues peticions" al president espanyol: la primera és que reverteixi "la repressió contra el poble i el Govern de Catalunya, fent menció especial als líders de la societat civil que han impulsat manifestacions pacífiques de milions de persones i estan citats a declarar a l'Audiència Nacional de Madrid, i al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero.

La segona petició és la concreció, "com abans millor", d'una reunió que permeti explorar acords. Finalment, el president del Govern demana que "no es deteriori més la situació" i que s'actuï amb voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo a la cara.

Llista d'enllaços

A més de les dues planes de text que ocupa la carta, n'hi ha dues més que inclouen una llista d’enllaços amb documents. Puigdemont adjunta un annex amb documentació que inclou el discurs del passat dia 10, la llei del referèndum, els resultats de les darreres eleccions al Parlament i informes d’organismes internacionals denunciant la violència policial de l’1 d’octubre.

Termini: dijous

Un cop respost el requeriment, Puigdemont té fins aquest dijous per rectificar la seva resposta, en cas de no fer-ho aquest mateix dia es confirmaria si el president espanyol decideix aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, i intervenir-la.