El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, es mostra molt desconfiat sobre els suposats canvis que el govern de Pedro Sánchez hauria de dur a la situació de Catalunya. En una entrevista al setmanari alemany Der Spiegel, el president a l'exili posa en dubte les intencions de Sánchez.

"Sabem que quan els socialistes van ser al govern, no volien el federalisme", recorda Puigdemont, en ser preguntat per una possible reforma federal de Sánchez. "No podem ser tan ingenus com per pensar que ara són seriosos" en aquest tema, conclou. 

Preguntat per si l'ascens dels socialistes és l'oportunitat de trobar una solució per Catalunya, Puigdemont recorda que "Sánchez també va votar al Senat per la intervenció forçada" i que "un membre del seu partit ha comparat el moviment independentista amb una malaltia viral", en referència a les declaracions de l'ara ministre d'Exteriors, Josep Borrell.

"Només hi ha un partit a Espanya a favor de la celebració d'un referèndum vinculant a Catalunya: la nova esquerra de Podemos", aclareix Puigdemont que, a la vegada admet que "hi ha un to diferent amb del govern socialista".

Quim Torra, limitat

A l'entrevista, el president a l'exili també valora la relació que té amb el president Quim Torra i la tasca d'aquest al capdavant de la Generalitat. Puigdemont assegura que escolta Torra ja que "estem en el mateix equip i ens coordinem". Però apunta que, tot i ser "el cap de Govern a Barcelona", "tothom sap que el seu marge de maniobra és molt limitat".

Pel que fa les seves possibilitats a Bèlgica, presenta diversos punts de vista: "Una anàlisi pessimista em situaria a la presó durant molts anys. Si som optimistes, pensem que tornarem aviat a casa i que tothom serà alliberat". Puigdemont assegura que treballarà perquè es compleixi aquest últim escenari i que té "una gran confiança" en la justícia europea i en el Comitè dels Drets Humans de l'ONU. 

El president, de tornada a Waterloo després de quatre mesos a Alemanya a l'espera d'una decisió judicial, diu que vol "continuar la feina on la va deixar". "He viatjat a Dinamarca, a Suïssa i a Finlàndia per fer-hi conferències, i ho continuaré fent".