Els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont i Toni Comín han portat la "inacció històrica" del govern espanyol al delta de l'Ebre a la Comissió Europea. 

Concretament, han demanat a l'organització que intervingui per tal que Espanya compleixi les directives del Marc de l’Aigua sobre Inundacions, després dels desperfectes que el temporal Gloria ha causat aquesta setmana arreu de Catalunya, notablement al delta de l’Ebre.

Precisament, Puigdemont ha recordat que la primera llei que va aprovar com a president de Catalunya va ser la del canvi climàtic. 

Els dos eurodiputats de JxCat han formulat dues preguntes a la Comissió. En la primera, Puigdemont i Comín es pregunten “si Espanya ha previst alguna mesura especial” al pla hidrològic de la conca del riu Ebre “per evitar la regressió permanent” del delta. 

En la segona pregunta, apel·len directament la Comissió. Li demanen quines mesures pensa prendre la Comissió per "resoldre la inactivitat històrica de les administracions competents per a resoldre els problemes sistèmics del Delta", amb "greus conseqüències per a l’ecologia", l’activitat social i econòmica del territori.

L'eurogrup parlamentari, per ara, espera resposta.

Brussel·les ofereix ajuda

Brussel·les ha activat el seu satèl·lit Copernicus per ajudar a avaluar "l'abast dels danys" causats pel temporal Gloria. Un portaveu de la Comissió Europea ha anunciat aquest divendres que s'ha posat en marxa "immediatament" aquest servei d'emergència per a desastres meteorològics que proporciona "mapes ràpids" després de la petició de les autoritats espanyoles i franceses.

La Comissió Europea ha assegurat que està "preparada per proporcionar el suport necessari" i ha expressat el seu condol per les víctimes de la borrasca.