El president de la Generalitat, Pere Aragonès, té previst acudir la setmana vinent a Madrid a la visita que la comissió Pegasus del Parlament Europeu té programada per a dilluns i dimarts. Com ha explicat ElNacional.cat l’organització de la missió, que encapçalen nou eurodiputats, s’està trobant amb múltiples entrebancs. Aragonès ha assegurat des de Montevideo, on ha viatjat avui en el marc de la visita oficial per quatre països llatinoamericans, que la setmana vinent serà a Madrid per explicar davant la comissió d'investigació de l'Eurocambra "la vulneració de drets que han patit les persones espiades i com a dia d'avui encara no han rebut la protecció i reparació necessàries per part del sistema judicial de l'Estat espanyol".

La comissió, que es traslladarà a Madrid per investiga l'espionatge contra els líders independentistes amb l'spyware de Pegasus, està ensopegant amb problemes pel fet que dilluns és festa a la capital espanyola i dimarts comença el debat de la moció de censura de Vox. "Sigui a Madrid o a Brussel·les per anar a denunciar l'espionatge que hem patit per raó de la nostra militància i el nostre càrrec, jo aniré sempre on sigui i on calgui", ha assegurat Aragonès en referència a aquestes dificultats.

Mujica: Una Espanya federal

Durant la seva breu estada a l'Uruguai, Aragonès ha mantingut una trobada amb l'expresident José Mujica, a la seva chacra de Montevideo. Aragonès hi ha acudit acompanyat de la consellera Meritxell Serret i a la trobada ha estat també present l'esposa de Mujica, Lucía Topolansky.

 

"Somiem que algún dia Espanya pugui ser més federal i escoltem els diferents pobles que viuen a Iberia", ha assegurat Mujica en unes breus declaracions en acabar la trobada. 

Campuzano

El president s'ha referit també durant una compareixença des del Parlament uruguaià a la polèmica que envolta el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, arran de la campanya d'ERC a Santa Coloma de Gramanet que vincular la victòria del candidat d'ERC, Gabriel Rufián, a la construcció d'una nova residència a aquell municipi.

Aragonès ha situat aquest tema en la "dinàmica habitual" del Govern de concertat places de residències construïdes per Ajuntaments o entitats del Tercer Sector. "Nosaltres independentment del color polític de cada ajuntament seguim un criteri d'afavorir al màxim el que és un repartiment just d'aquestes places concertades de residències", ha assegurat.

A Montevideo, Aragonès s’ha reunit amb Yamandú Orsi, intendent de la ciutat de Canelones i precandidat del Frente Amplio a la presidència de la República, i amb el senador Alejandro Sánchez, que va ser qui va ocupar l’escó de José Mujica, quan va plegar de la cambra alta. Aquest vespre està previst que es reuneixi amb l'expresident José Mujica.