Les constants filtracions a la premsa de documents oficials, informes i accions judicials són una de les irregularitats repetidament assenyalades pels líders independentistes i amb les quals avalen les seves denúncies de persecució i indefensió. Ara aquesta dinàmica s'ha traslladat al Parlament Europeu. Carles Puigdemont ha denunciat la filtració al diari ABC de les conclusions de l'informe sobre el suplicatori que se segueix en un procediment confidencial contra ell i els també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. El líder independentista retreu que el diari dona per fet que el Parlament farà seu l'informe sobre el suplicatori tot i que els eurodiputats encara no en coneixen el contingut ni l'han debatut.

Puigdemont ha explicat a través d'una piulada que el "diari de dretes espanyol" ha publicat que el Comitè d'Afers Jurídics ja ha decidit proposar l'aixecament de la seva immunitat. "El comitè encara no s'ha reunit i ni coneix l'informe del ponent, però per al nacionalisme espanyol aquest és un detall insignificant", denuncia.

El suplicatori és un procediment molt delicat, que al Parlament Europeu se segueix amb la màxima confidencialitat. Precisament aquesta obligació de confidencialitat va provocar un incident el 14 de gener passat quan arran de la compareixença de Puigdemont el president de la comissió, Adrián Vázquez, es va posicionar sobre el tema i l'eurodiputat del PP, Esteban González Pons, va fer declaracions a la porta rebutjant els arguments de la defensa de JxCat.

Els eurodiputats de Junts van fer aleshores una protesta formal a la mesa del Comitè

Informe el 23 de febrer

Després que el Comitè va escoltar fa un mes els tres eurodiputats catalans en una sessió a porta tancada, l'informe ha quedat en mans d'un ponent ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki. Els eurodiputats han denunciat també el fet que els tres informes hagin quedat en mans d'un sol ponent, quan el reglament estableix que cadascun ha de tenir el seu propi responsable. A banda d'estar presidit per un eurodiputat de Ciutadans, gairebé una quarta part dels membres del comitè són espanyols.

El Comitè d'Afers Jurídics té previst reunir-se per debatre l'informe de Dzhambazki la setmana vinent, el dimarts 23 de febrer. L'endemà hi haurà el debat i votació. A principis de març se celebrarà el debat al ple de la Cambra.

Adrián Vázquez   Europa Press

Adrián Vázquez, de Cs, és el president de la Comissió d'Afers Jurídics / Europa Press

Segons la informació de l'ABC, el ponent proposarà acceptar el suplicatori amb l'argument que els fets pels quals es vol aixecar la immunitat de Puigdemont són previs al moment en què va assumir la seva condició d'eurodiputat.

El diari assenyala també que el grup socialista no vol avançar quin serà el seu posicionament en espera de conèixer els arguments de l'informe.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant una intervenció al Parlament Europeu / ACN