El president a l'exili Carles Puigdemont ha aprofitat la commemoració dels quatre anys del referèndum de l'1-O per defensar la persistència de l'exili i el paper del Consell per la República. "Aquests quatre anys hem demostrat que hi ha camí, que hem continuat el camí, i que hi ha formes de victòria que són a les nostre mans", assegura Puigdemont en un missatge amb motiu de l'1-O que ha fet públic a les 9 del vespre.

En el vídeo, davant d'una senyera i una bandera europea i amb el logotip del Consell per la República com a fons, Puigdemont adverteix que la pervivència de Catalunya com a nació només és possible com a Estat independent. "Tots els règims passats i presents s'han encarregat de demostrar que Catalunya mai serà acceptada com a tal dins de l'Estat espanyol", ha sentenciat.

 

Enfront de l'hostilitat de l'Estat, assegura que l'independentisme ha mostrat una actitud persistent i que part del Govern va emprendre el camí de l'exili per mantenir "la dignitat de les institucions dissoltes pel 155 i el discurs del Rei espanyol" i "la legitimitat de la decisió que el poble de Catalunya va prendre en referèndum".

Consell per la República

"No ha estat fàcil. I, a vegades, tampoc no a estat agradable", ha confessat. Això no obstant, ha assegurat que quatre anys més tard aquella persistència té un nom, que és el del Consell per la República. Assegura que el Consell per la República és "la institució que neix com a resposta a l'intent de l'Estat espanyol de liquidar el referèndum i les seves conseqüències polítiques". 

Prèviament, Puigdemont ha subratllat que l'1-O l'independentisme va haver de véncer la por i la ràbia a totes les amenaces que se li havien anunciat i això el va fer més fort. Però també va haver de véncer la divisió. "Vam véncer la divisió i ens vam conjurar a anar plegats a votar. I això ens va fer definitivament guanyadors", ha reblat. Ha destacat la resistència pacífica i la "victòria històrica" davant la temptació de la divisió, que va acabar convertint l'1-O en "referent internacional".

Per contra, ha denuncia que aquests quatre anys l'Estat espanyol "ha persistit en la seva repressió sense defallir", i que així ho han fet els tres governs que s'han succeït a la Moncloa, un del PP, un del PSOE i actual del PSOE i Podemos, que no han donat a conèixer "cap projecte polític concret i ambiciós" per resoldre el conflicte amb "coratge i honestedat".

Puigdemont ha advertit que en relació a Catalunya l'Estat espanyol només té un objectiu principal, "que és el de liquidar la nació". "Eliminar, reduir o rebaixar aquells elements que ens conformen com a nació, des del migrat autogovern de les nostres institucions històriques fins a la llengua catalana, passant pel model econòmic i social, per convertir Catalunya en una regió administrativa, dòcil amb l'estat i la monarquia, submissa a un règim, el del 78 que avui no pot dissimula la caricatura en què s'ha convertit", ha afegit.

La Transició, un rebranding

Ha retret que el govern espanyol hagi descrit la comissaria de la Via Laietana de Barcelona com a exemple de servei públic que ha enfortit la democràcia, la qual cosa "no és només una falsedat històrica i un greu insult i ofensa a la memòria de tantes víctimes de la repressió que s'hi ha comès", sinó també "la confessió més descarnada de l'engany de la Transició com a mètode per superar el franquisme". Puigdemont sentencia que la Transició va ser "un gran rebranding".

Davant d'aquest objectiu de l'Estat, adverteix que la pervivència de Catalunya com a nació només és possible com a Estat independent. "Tots els règims passats i presents s'han encarregat de demostrar que Catalunya mai serà acceptada com a tal dins de l'Estat espanyol", ha sentenciat.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant el missatge amb motiu de l'1-O