El president, Carles Puigdemont, demanarà autorització judicial per assistir al ple d'investidura de dimarts vinent. Així ho ha anunciat el conseller i diputat Josep Rull i ho ha confirmat posteriorment el grup parlamentari de Junts per Catalunya, després que el Tribunal Constitucional (TC) va acordar condicionar una investidura de Puigdemont al fet que sigui present a la Cambra i amb una autorització judicial prèvia.

La diputada Gemma Geis ha subratllat que la petició de Puigdemont serà per "assistir amb totes les garanties" al Parlament, és a dir, amb "possibilitat de defensar el seu programa de govern, de ser investit president de la Generalitat, i que no ha de ser detingut en cap cas, atès que els delictes que se li imputen no es donen".

A primera hora del matí, Rull ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el TC manté el ple vigent, tot i que la intenció del govern espanyol era que no es pogués investir Puigdemont "de cap de les maneres". Segons Rull, la decisió de l'alt tribunal és una "bufetada amb la mà plana a Soraya. "No se l'han pogut estalviar encara que creguin que se n'han pogut sortir", ha insistit.

Preguntat per si Puigdemont assistirà igualment al ple d'investidura encara que la justícia no li doni l'autorització, Rull no ha volgut avançar esdeveniments. "Hi haurà ple, el que no volia Sáenz de Santamaría. Amb unes condicions inaudites, però hi haurà ple", s'ha limitat a afirmar.

Rull ha refermat que "ara toca investir Puigdemont" i, per tant, que es demanarà l'autorització judicial tal com ha acordat el TC per poder assistir físicament el ple d'investidura convocat per a dimarts que ve. El diputat de JxCat ha afirmat que "mai es renunciarà al mandat dels ciutadans" de Catalunya i ha afegit que no estan autoritzats a negociar el vot dels ciutadans. "Si negociem la democràcia, com a nació no tenim viabilitat", ha insistit. Preguntat per si es manté la premissa 'Puigdemont o Puigdemont', Rull ha respost que quan es diu "Puigdemont o Puigdemont s'està dient democràcia o democràcia".

Bufetada a Soraya

Segons Rull, el TC encara ha quedat "més en entredit" després de la decisió d'aquest dissabte i ha considerat que la resolució de l'alt tribunal és una "bufetada amb la mà plana" a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va ser qui va anunciar el recurs contra la candidatura de Puigdemont i la convocatòria del ple d'investidura. 

Finalment, Rull ha manifestat que li agradaria acabar la feina com a conseller de Territori i Sostenibilitat i ha assegurat que la seva voluntat és continuar en aquest càrrec amb Puigdemont com a president.

L’anunci de Rull arriba poques hores després que el Tribunal Constitucional condicionés la celebració del ple d’investidura a la presència física del candidat, Carles Puigdemont, per a la qual cosa hauria d'obtenir prèviament "autorització del jutge" que ha demanat la seva detenció.

Els magistrats van considerar "imprescindible" que el candidat acudeixi "personalment" a la Cambra i va suspendre també la possibilitat del vot delegat des de l'estranger. "No podrà celebrar-se el debat i la votació d'investidura de Carles Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat a través de mitjans telemàtics ni per substitució per un altre parlamentari", advertia la resolució.