El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha presentat de la mà dels eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra el jutge que va autoritzar l’espionatge de Pegasus, Pablo Lucas. El text, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, demana la nul·litat de diverses resolucions del Tribunal Suprem en les quals hauria participat aquest mateix magistrat. El text demana un recurs d’empara contra providències i sentències perquè Lucas “hauria autoritzat la intervenció dels dispositius de l’advocat recurrent”. És per això que la defensa del president a l’exili considera que es va perpetrar una vulneració del dret de tutela judicial efectiva i del dret de defensa, ja que s’haurien violat les comunicacions entre advocat i client, que han de ser secretes.

El tribunal espanyol es va pronunciar en contra dels tres eurodiputats quan van demanar la protecció dels seus drets fonamentals quan la Junta Electoral Central va denegar la remissió de l’acta de proclamació d’electes al Parlament Europeu. La Junta Electoral els obligava a viatjar fins al Congrés dels Diputats, a Madrid, per adquirir la seva condició d’eurodiputats. Lucas també era ponent en resolucions que desestimaven recursos en els quals s’impugnava l’acord de la JEC de comunicar al Parlament Europeu que els escons de Puigdemont, Comín i Junqueras quedaven vacants.

Així doncs, el text demana l’empara davant les “violacions de drets i llibertats originades per actes o omissions d’un òrgan judicial” i també pel fet que ja s’han esgotat tots els mitjans d’impugnació previstos a la llei. “S’ha violat el dret a la defensa, a l’assistència lletrada i a les comunicacions entre l’advocat i el client”, diu el recurs, a més de mencionar també la “vulneració a la vida privada” i deixar ben clar que amb l’espionatge de Pegasus es va produir una “massiva vulneració dels drets fonamentals”. En resum, la defensa de Puigdemont considera que el jutge Pablo Lucas, en tant que va aprovar les escoltes de Pegasus, no pot pronunciar-se sobre els recursos relacionats amb les decisions preses per la Junta Electoral Central.

“La violació massiva de drets fonamentals que es denuncia en aquest recurs d’empara no té parangó amb cap altre Estat democràtic de Dret”, afirma el recurs interposat per la defensa de Puigdemont, Ponsatí i Comín. “No existeix cap Estat de Dret en el qual un jutge que es dedica a l’espionatge de la defensa d’un lletrat resolgui alhora processos judicials d’aquest”, etziba el text al qual ha tingut accés aquest diari. “És evident que Pablo Lucas s’hauria d’haver abstingut, perquè no es pot predicar imparcialitat des de qui autoritza intervencions radicalment il·legals”, afegeix, a més d’insistir que “més que intervencions telefòniques han de ser titllades d’espionatge”.

Pablo Lucas, favorit per entrar al Constitucional

L’ofensiva de Puigdemont contra Pablo Lucas arriba just quan el nom del magistrat sona per ser proposat per al Tribunal Constitucional. El jutge de Pegasus espera que el Consell General del Poder Judicial el proposi per formar part del tribunal en el qual, precisament, Puigdemont ha presentat el recurs d’empara. És un dels favorits -juntament amb Inés Huerta- per aconseguir el suport d’un mínim 12 membres, i perquè així tiri endavant el nomenament exigit a la reforma de la Llei del Poder Judicial.