El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet una crida aquest dimarts a participar en la manifestació contra la cimera hispanofrancesa que se celebrarà aquest dijous 19 de gener al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona. "Deixem d'entretenir-nos amb Llarenas, Marchenas, fiscals i diàlegs fracassats: dijous tenim una feina molt més important", ha afirmat Puigdemont a través de les xarxes socials. En aquest sentit, ha afegit que és una "feina que no s'acaba i que quan l'hem feta, els hem vençut". "Mobilitzem-nos, sense por i sense dubtes. I que sàpiguen que tenim memòria i esperança", ha insistit el president a l'exili. 

📍 Manifestació del 19 de gener a Barcelona en contra de la cimera hispanofrancesa: com serà?

En la mateixa piulada, Puigdemont ha compartit el cartell de la mobilització independentista amb el lema 'Aquí no acaba res. Independència, Països Catalans, Prou Repressió'. La manifestació en rebuig a la cimera entre França i Espanya està convocada a les 9.00 hores a les Columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc (plaça Carles Buïgas). La protesta seguirà el model de concentració i diferents representants independentistes faran parlaments per manifestar la seva oposició a la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de l'executiu francès, Emmanuel Macron a Barcelona.

Una trentena d'organitzacions s'han adherit a la mobilització unitària contra la cimera hispanofrancesa que se celebrarà aquest dijous 19 de gener al MNAC. Des del Consell de la República han assegurat que aquest acte d'Espanya i França a Barcelona "és una provocació" i han fet una crida "al poble de Catalunya, entitats, institucions, ciutadania" a participar en la manifestació amb l'objectiu de "demostrar que el procés no ha acabat". Per la seva part, Òmnium Cultural ha afegit que amb la convocatòria es demostrarà "un cop més" que l'independentisme continua "determinat". 

Recomanacions per la manifestació del 19 de gener

La policia espanyola ha reforçat la presència d'agents antiavalots amb motiu de la cimera hispanofrancesa i, davant el possible risc de repressió, l'associació Drets ha compartit consells legals bàsics sobre com actuar en cas de patir repressió policial, una detenció o una situació de vulneració de drets. Aquesta entitat, que agrupa diverses organitzacions de juristes en defensa de la República catalana i els drets humans, aconsella, en primer lloc, tenir sempre a mà el contacte d'un advocat que es trobi a prop del lloc de la protesta.

Així mateix, l'associació Drets recomana als manifestants deixar el telèfon mòbil a casa o protegir-lo amb una contrasenya, en lloc de l'empremta o reconeixement fàcil. Això, segons argumenten, és per evitar que els agents puguin requisar els dispositius i accedir-hi. En cas que tingui lloc aquesta situació, afegeixen que s'ha de demanar "l'acta d'objectes requisats". Pel que fa als consells dins les dependències policials, l'entitat assenyala que sota cap circumstància s'ha de parlar amb un policia ni tocar o signar res fins que no t'hagis entrevistat amb el teu advocat.