El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assegurat que romandrà a Bèlgica en cas que el Parlament Europeu li retiri la immunitat el dilluns vinent, en una entrevista al diari austríac Die Presse. Puigdemont també ha advertit que apel·larà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), ateses les irregularitats del procediment, "no es tracta de mi, sinó de la credibilitat de l'Europarlament", ha afirmat.  

L'Eurocambra votarà el dilluns, 8 de març, si aixeca la immunitat als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, després del suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem. El ple es pronunciarà després que la Comissió d'Assumptes Jurídics -encarregada d'analitzar les peticions de suplicatori- votés el passat 23 de febrer a favor de retirar la immunitat.

Si es ratifiqués aquesta decisió, Puigdemont, Comín i Ponsatí seguirien sent eurodiputats, però es podrien reactivar les euroordres de la Justícia espanyola, suspeses actualment perquè els tres gaudeixen ara d'immunitat parlamentària. El Tribunal Suprem reclama als tres eurodiputats per un delicte de sedició, i a més, a Puigdemont i Comín, per un altre de malversació.
 

Un procediment "ple d'irregularitats"

A l'article del Die Presse, Puigdemont  ha explicat el procediment al Parlament Europeu va estar "ple d'irregularitats", ja que "en cas de persecució política no s'ha d'aixecar la immunitat". "Em quedo a Bèlgica. El poder judicial belga ha de decidir sobre l'extradició a Espanya. Però si s'aixeca la immunitat, recorrerem al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg", ha afegit. 

"El president de la comissió jurídica és del partit proespanyol Ciutadans, que va fer campanya contra la nostra entrada al Parlament Europeu. Els nostres tres casos van ser agrupats tot i les diferents acusacions. I el ponent és un ultra búlgar, amic de Vox. No es tracta de mi, sinó de la credibilitat de Parlament Europeu", ha assegurat. 

Demana una mediació internacional

Puigdemont ha criticat davant el diari la Justícia a Espanya, on, segons ell considera, no tindria un judici just, i ha defensat la necessitat d'una mediació internacional. "No s'ha de confondre la justícia amb la justícia espanyola. No tenim la possibilitat d'un judici just allà, el tenim a Bèlgica, a Alemanya", ha sostingut.

Quant a la mediació internacional, argumenta: "El govern va utilitzar mediadors internacionals per negociar amb els terroristes d'ETA. Per què no tenim els mateixos drets? És pel fet que no posem bombes sinó urnes als carrers?", s'ha preguntat. 


A la pregunta de si hi ha alternativa a una independència, Puigdemont respon que altres propostes com una autonomia fiscal per a Catalunya ni tan sols es plantegen per part de govern espanyol. "Molt sovint en les últimes dècades hem demanat una autoritat fiscal pròpia i no ha passat res. Ni tan sols després de tres anys d'opressió sorgeix tal proposta. I al Parlament espanyol no hi hauria majoria per l'autonomia fiscal de Catalunya de totes maneres. Simplement no podem confiar a Espanya", ha conclòs.

Puigdemont a la premsa europea

El suplicatori de Puigdemont ha arribat també a la premsa italiana i holandesa.

El diari La Reppublica ha titulat el seu article "Puigdemont: "Ara Madrid iniciarà una negociació seriosa amb Catalunya". On s'explica la dura reacció de l’Estat espanyol davant l'1-O: "milers d’informes, detencions i condemnes d’entre 9 i 13 anys per a diversos membres del Govern de Catalunya". 

Per altra banda, el diari holandès De Morgen ha destacat les declaracions de Puigdemont "cada matí penso, potser avui serà el meu últim dia a l'exili".

 

Votació al Parlament Europeu

Alguns dels principals grups de Parlament Europeu, com els populars o els liberals de Renovar Europa ja han avançat que votaran a favor d'aixecar la immunitat dels eurodiputats independentistes i s'espera que una gran majoria el grup socialdemòcrata també ho faci. 

Si el suplicatori tira endavant al ple, Puigdemont, Comín i Ponsatí poden interposar un recurs davant el TJUE, però això no paralitzaria la retirada de la immunitat.

 

Imatge principal, Carler Puigdemont / ACN