El viatge a Copenhaguen del president en funcions, Carles Puigdemont, i l'anunci del president del Parlament, Roger Torrent, de la candidatura del també cap de llista de JuntsxCat, ocupen avui les portades dels diaris de Madrid, així com els seus editorials.

D'una banda, la premsa espanyola aplaudeix la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de no reactivar l'euroordre de detenció de Puigdemont i, d'aquesta manera, dificultar encara més la seva investidura en veure en aquest viatge a Dinamarca una estratègia per aconseguir ser investit president de la Generalitat (tot sempre segons apunten els diaris seleccionats).

D'una l'altra, carreguen rotundament contra la proposta de Torrent perquè l'únic candidat a liderar el Govern sigui el president en funcions i l'amenacen amb que el govern de Mariano Rajoy prolongarà l'aplicació del 155 si no canvia la seva proposta perquè, encara que consideren que "la Generalitat no es pot dirigir des de Brussel·les ni des de la presó", apunten que "encara que no sigui la millor opció, sí [que es pot fer] des de Madrid", mantenint la retirada de competències a Catalunya.

Viatge enlloc

Sota el títol "Llarena l'encerta de nou", ABC sosté que "les tàctiques de guerrilla jurídica fetes servir per Puigdemont estan fracassant una després de l'altra davant del rocós i ferm plantejament que el magistrat Llarena està aplicant a la investigació" perquè, agafant-se als arguments del magistrat del Suprem, defensen que el candidat a la presidència de la Generalitat volia "veure sotmesa la seva llibertat" per poder fer ús del vot delegat.

Precisament per això, obren la portada amb una foto de Puigdemont sortint de l'aeroport de Copenhaguen amb una maleta acompanyada de la frase "Viatge enlloc", fent referència al fet que el moviment del president en funcions no li va servir per fer complir els seus objectius.

De fet, posen en relleu que "els separatistes tenen un problema i volen que el Suprem els ho resolgui", i l'avisen que "si vol votar, ha de ser a la presó", cosa que, segons el seu parer, mostra com de "senzill els ho ha posat la justícia espanyola".

I és que, segons sustenten, el Suprem "no vol que Puigdemont sigui qui posi lletra i música a una investigació que està eludint amb la seva fuga", i aquest és el motiu que ha portat, doncs, Llarena a no tornar a activar l'euroorde de detenció.

Víctima perseguida

"La pilota està una altra vegada a la teulada de l'independentisme. El joc continua. Fins quan?". Així acaba l'editorial d'El País titulada "Ostatge de Puigdemont", un editorial que es lamenta que "l'independentisme unilateral està disposat a seguir el seu full de ruta" i mostra la seva preocupació per "l'afany [...] per investir president de la Generalitat Carles Puigdemont, fugitiu de la justícia" perquè això, segons el seu parer, "perfila uns contorns molt més radicals i nocius per a Catalunya".

Justament per això, critiquen que "a força de radicalitzar a les seves bases [...] no val la política de la llei i la raó" i posen a sobre de la taula que, per tant, "sembrats els vents, se senten còmodes a la tempesta" perquè ni amb l'aplicació del 155 "no han modificat comportaments assentats ja en l'estratègia de desestabilització del que consideren el seu contrari".

Definint Puigdemont com una "víctima perseguida d'un Estat de tall franquista i totalitari", el diari citat insta els grups independentistes a "interpel·lar sobre la finalitat dels seus jocs malabars i sobre el projecte, en definitiva, que proposen per a Catalunya" i critiquen que CiU, que subratllen que ara és JuntsxCat, "va acabar en tan poc temps en mans d'un cabdill insubstituïble, abraçant els principis del pitjor populisme".

A part d'això, critiquen la carta de Torrent a Rajoy perquè consideren que "és una aparent invitació al diàleg que insisteix en la transgressió de les normes i en la negació de la separació dels poders de l'Estat en demanar a l'Executiu que faciliti la investidura del polític en fuga perquè el contrari 'comportaria la vulneració de drets fonamentals'".

Premi?

En la mateixa línia que els dos anteriors, El Español titula el seu editorial amb "Una escapada que no tindrà premi" i carreguen contra els "mitjans separatistes" per haver acollit el viatge del president en funcions a Copenhaguen "com un triomf".

Alhora, també aplaudeixen la decisió de Llarena perquè "estava clar que el polític fugit "busca la detenció" per "eludir l'ordre legal que regeix l'activitat parlamentària" i el feliciten pel "bon criteri" que va seguir en no reactivar l'euroordre de detenció.

El diari de Pedro J.Ramírez aprofita l'ocasió per carregar també contra el president del Parlament per proposar Puigdemont candidat a la presidència de la Generalitat "amb arrogància, cridant al diàleg el Govern per resoldre l'"anomalia" que viu la Cambra, i anunciant la seva pretensió de visitar els diputats empresonats i els fugits".

Fets consumats

"Puigdemont és un beneit amb balcons al carrer perquè el vegin". Així titula el director de La Razón, Francisco Marhuenda, la seva anàlisi política, un vídeo de més de 17 minuts de durada en el qual defineix "tot com molt estrafolari" i aprofita l'ocasió per canviar el cognom d'Elsa Artadi per "Elsa Hartazgo", mentre demana perdó irònicament per aquesta qüestió.

La seva portada va dedicada gairebé en la seva totalitat per la qüestió catalana i en la seva editorial, batejada com "Torrent s'equivoca de camí", adverteixen el president del Parlament que "creure que a qui incompleix la llei l'assisteix la legitimitat de representar el poble de Catalunya", pot comportar un "escenari amb unes conseqüències que ens portarien de nou a separar la principal institució catalana de la legalitat" i, per tant, al fet que algun dels grups presenti un recurs al Tribunal Constitucional contra la investidura.

Això sí, els de Marhuenda es continuen lamentant que l'estratègia dels independentistes està "basada en els 'fets consumats', [...] ja sabem quines conseqüències té" i, precisament per això, asseguren que "començar la legislatura suspenent el TC la investidura no seria la millor manera de començar".

La Razón continua tenint clar quina és la seva posició i per això avisen l'independentisme que "el compliment de la llei no es negocia", mentre animen el Rei a "sancionar i promulgar les lleis" tal com sosté la Constitució espanyola.

Investidura trampa

Com La Razón, El Mundo també dedica el seu editorial a Torrent assegurant que "torna a fer el mateix", motiu pel qual es lamenten que, malgrat que el seu discurs els va esperançar com ja van posar de manifest al seu dia perquè consideren que "va ser conciliador", "la primera ocasió que ha tingut de convertir les seves paraules en obres ha acabat de manera decebedora".

Segons la seva opinió, la decisió del president de la Cambra catalana "és profundament equivocada" perquè "la realitat és que un pròfug de la justícia, acusat de cinc delictes, que ha perpetrat el cop més gran a la democràcia espanyola, no pot tornar a ser president".

Això sí, ell ho va intentar. "Pretenia forçar la seva detenció per eludir l'ordre legal que regeix l'activitat parlamentària", subratllen, al mateix temps que, com la resta, aplaudeixen la decisió de Llarena de no atendre la petició de la Fiscalia que volia que el jutge del Suprem reactivés l'euroordre de detenció.

El més destacable, tanmateix, és per a ells "la irresponsabilitat demostrada per Torrent" perquè consideren que "la contumàcia de Puigdemont en tornar al Palau força Esquerra a no apartar-se del relat de la restitució de la legitimitat".

Altres diaris d'altres territoris espanyols també dediquen la seva portada a Puigdemont, com el diari d'Extremadura Hoy, que felicita el magistrat del Suprem per no haver-se "deixat entabanar" per Puigdemont.

Les amenaces d'anar a la presó i de prolongar el 155 continuen apareixent diàriament a la premsa de l'Estat espanyol i, pel que sembla, aquesta és, ha estat i serà la línia que continuarem veient durant un llarg període de temps.