El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha mostrat fermesa amb el full de ruta independentista més enllà del setge a què l’està sotmetent l’Estat. “No suspendran la democràcia”, ha dit just saber-se la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la llei del referèndum i la convocatòria de l'1 d’octubre en declaracions a 8TV.

“La resposta al tsunami de querelles serà un tsunami de democràcia”, ha assegurat el president per afegir que l’ofensiva del Govern espanyol s’ha convertit “en una querella general” de tal manera que “qualsevol persona que pensi a col·laborar ja està advertit per l'Estat". “Es pensen que els cops d’Estat es fan amb urnes, debats parlamentaris i llums i taquígrafs”, ha afegit.

"No vivim en una democràcia tal com l'entenem nosaltres", ha afegit Puigdemont en declaracions al Telenotícies Vespre de TV3, on ha insistit que el que s’està vivint en el ple del Parlament és la visualització de “dos grups”, d’una banda “els que creiem que els catalans han de poder decidir el seu futur perquè creiem que tenim el dret de fer-ho, i els que creuen que no tenim aquest dret”, i tot i apuntar que és “molt legítim” pensar d’aquesta manera, al capdavall, defensar el dret a votar ‘sí’ o ‘no’ “és defensar els drets de tots els catalans”.

L’oferta de diàleg segueix en peu

Així mateix, Puigdemont ha recordat que l’oferta de negociar el referèndum amb l’Estat espanyol, “no caduca”, perquè encara és possible “seure i parlar de quina manera els catalans podem votar”,

A més, Puigdemont, que ha recordat que “després de sis anys de guerra bruta encara som aquí”, ha llançat un advertiment “als caps de l’oposició”: “Ens poden mirar als ulls i dir-nos per què no podem votar?”.

“Costa explicar que la defensa de la democràcia passa per impedir que la gent voti”, ha insistit el president, que ha volgut recordar igualment que a 24 hores de l’aprovació de la llei de referèndum i la convocatòria de l’1 d’octubre ja hi ha “560 municipis” que s’han “compromès en l'organització del referèndum”. “No es pot dir a tots aquests ajuntaments que no són demòcrates”, ha reblat.

Pel que fa a la moció de censura anunciada per Inés Arrimadas, Puigdemont ha assegurat que Ciutadans “té el dret a fer la moció de censura, però està condemnada a la derrota”.