El president Carles Puigdemont ha advertit durant la seva intervenció des de Waterloo en els actes organitzats als Caputxins de Sarrià que avui la Constitució "és i és percebuda com una eina de repressió" i que representa un règim caduc que cal enderrocar per la via pacífica i amb els instruments que preveu la democràcia. Amb aquest objectiu, ha assegurat que caldrà aconseguir el suport de la ciutadania europea que avui descobreix que "el cadàver de Franco ha estat sempre allà".

"Avui que l'Estat pretén celebrar els 40 anys del que han intentat vendre com una democràcia modèlica nosaltres tenim el deure de demostrar que aquesta democràcia va despullada, que el Rei va despullat, i que no pararem no només de denunciar-ho, sinó de canviar-ho, tenim el deure d'enderrocar-lo, per la via pacifica, democràtica, participada, en què tots i cadascun dels catalans comptin", ha reclamat.

Puigdemont ha admès que fa 40 anys, quan es va fer la Constitució, no era així, "era una esperança", "probablement l'única que es podia preveure enmig una violència i un estat de vigilància per part un exèrcit netament franquista, una justícia que era doblement franquista i uns cossos policials amb molts deures a fer per acostar-se a les praxis democràtiques".

"La societat es va aferrar a aquella Constitució com una eina d'esperança", ha sintetitzat. No obstant això, 40 anys després, ha dit, aquesta Constitució apareix als ulls d'Europa com una eina de "coacció i limitació de drets fonamentals". "Avui és una eina de repressió, de violència il·legítima, com la de l'1-O, que permet que el qui va ser designat per Franco com a cap d'Estat, la monarquia, que no ha passat cap plebiscit, continuï apel·lant a una part de la població espanyola rere el clam del a por ellos a una ofensiva per limitar de manera violenta, coercitiva, repressora la voluntat d'un poble, del poble de Catalunya", ha denunciat.

Puigdemont ha advertit que en aquest punt la Constitució espanyola s'allunya dels estàndards democràtics, que "avui Europa ha descobert que el cadàver de Franco ha estat sempre allà, que l'ombra del franquisme era molt llarga; descobreix com hi ha gent que pot ser perseguida per delictes que a Europa consideren que no són perseguibles". El president ha recordat la recent sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans contra l'empresonament d'un diputat kurd a Turquia, per insistir tot seguit que a Espanya n'hi ha cinc, de diputats empresonats.

Ha subratllat que si les institucions europees no volen escoltar les reivindicacions dels catalans, pels compromisos entre Estats, que fan aplicar un doble estàndard quan parlen sobre Polònia i Hongria i callen sobre Espanya, serà necessari apel·lar a la ciutadania europea perquè s'hi impliqui.

La síntesi del diagnòstic de Puigdemont és que "quan una Constitució és una eina de repressió i no d'esperança és que ha caducat aquesta eina; si una Constitució no és capaç de resoldre aquestes tensions, si el cos constitucional no resisteix, s'esquerda, s'esberla, es que l'eina no funciona i ha caducat".

Per aquesta raó, ha reclamat "als gestors d'aquesta agònica etapa del règim del 78 que no acabi igual com va acabar l franquisme": "No esperin que hi hagi cada vegada més gent que els digui que per aquí no hi ha futur", ha aconsellat.