Els eurodiputats de Junts i Lliures per Europa, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, demanen que el Defensor del Poble Europeu investigui si el comissari de Justícia, Didier Reynders, actua de conformitat amb els tractats de la UE. La petició arriba després que Reynders hagi declinat la sol·licitud de reunió dels tres diputats independentistes al Parlament Europeu i de les organitzacions catalanes que treballen en la defensa dels drets fonamentals. 

Els fets que denuncien els representants de Junts es remunten al passat 9 de desembre de 2021, quan el comissari Reynders es va reunir amb l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC), una organització que ha estat acusada en diverses ocasions de tenir vincles amb l'extrema dreta i que no constava en el registre de la transparència amb data d'aquella reunió, ja que es va inscriure un mes més tard. Arran d'aquesta trobada entre Reynders i SCC, des de Junts van sol·licitar tres cops una reunió amb el comissari de Justícia, Didier Reynders. La resposta ha estat sempre negativa i mai no ha estat acompanyada d'una justificació.

En aquest context de manca d'atenció per part del comissari de Justícia, Didier Reynders, el grup parlamentari europeu de Junts va enviar una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, on se li demanava que intervingués en aquesta qüestió. Però tampoc no hi ha hagut cap resposta. 

Doncs bé, amb la petició al Defensor del Poble Europeu perquè investigui l'actuació de Reynders, els tres eurodiputats posen de manifest que el seu dret a ser escoltats i a rebre una resposta oportuna ha estat vulnerat. Així, exigeixen que el comissari de Justícia compleixi amb les seves obligacions i responsabilitats i es reuneixi amb Junts i Lliures per Europa tal com ho fa amb altres diputats al Parlament Europeu, així com amb organitzacions de la societat civil catalana que tenen un llarg historial de treball en els drets fonamentals.

Amb tot, Junts i Lliures per Europa també ha presentat dues preguntes parlamentàries a la Comissió Europea que qüestionen la praxi i el mètode del comissari de Justícia Reynders a l'hora de decidir amb quins actors polítics es reuneix. Així doncs, els eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí denuncien un "tracte de favor" cap als eurodiputats i associacions espanyolistes, i el fet que tant Reynders com el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, s'hagin reunit amb entitats amb lligams amb l'extrema dreta i amb partits d'ultradreta com ara Vox. En aquest sentit, els representants sobiranistes al Parlament Europeu han advertit que aquest comportament significa una "violació del codi de conducta de la Comissió Europea" i fins i tot una "possible violació dels tractats europeus".