El president a l’exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí han reclamat als partits que van fer possible l’1-O que, més enllà dels resultats de diumenge, “considerin seriosament l’oportunitat que existeixi al Congrés, per primera vegada, una representació oficial en nom de la República Catalana” fent costat a la creació d'un grup independentista al Congrés.

“Un grup on hi hagi llibertat de vot dels diferents col·lectius representats, on s’acordin els temps d’intervenció i de control parlamentari en funció de la representativitat que cada candidatura obtingui, i on es permeti als representants de cada candidatura tenir la visibilitat pròpia que considerin”, expliquen.

En una declaració datada ahir a Bèlgica i Escòcia, els tres polítics recorden que els partits independentistes poden situar-se per sobre del 50% dels diputats que corresponen a Catalunya en les eleccions de diumenge, amb la qual cosa “la veu de la República Catalana pot irrompre amb força a Madrid i pot actuar políticament des de la diversitat de perfils i sensibilitats que hi haurà representades”.

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ja ha defensat públicament la creació d'aquest grup. No obstant això, des de la CUP ja s'ha deixat clar el posicionament en contra. ERC no s'hi ha posicionat.