El president a l’exili, Carles Puigdemont s’ha pronunciat, a través d’una piulada al seu compte de Twitter, poques hores després que se sabés el posicionament de Polònia i Romania sobre el seu cas - en la línia de Llarena- que qüestiona el marge dels tribunals belgues per examinar vulneracions de drets fonamentals a l'hora de jutjar sobre una euroordre. "És comprensible que se sentin empesos a fer costat a l'Estat espanyol: és un dels seus". "Polònia i Romania són estats que desfien Europa", ha afegit. 

El pronunciament de Polònia i Romania han estat confirmats a través de La Razón, que ha fet pública la seva posició sobre el cas. Els diferents països de la Unió Europea han fet les seves intervencions en el cas, pendent de resoldre's, que ja són en mans del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).  Ara, el següent pas en el procés judicial és fixar una data per la vista. 

Un precedent

La interpretació que faci el TJUE sobre les ordres de detenció europea basant-se en el seu cas afectarà tot el sistema de dret de la Unió. La decisió no només afectaria altres causes d'arreu del continent, sinó altres processos judicials que el mateix Puigdemont té obertes.

Per exemple, la decisió del tribunal pot afectar causes pendents com la de l'última detenció del president a Itàlia. En aquella ocasió Puigdemont en va sortir airós i Llarena va rebre una garrotada internacional. Tanmateix, pot girar-se la truita en el cas que el TJUE es decantés per l'argumentari de la justícia espanyola. Per això el suport de dos països europeus a la seva causa, dona a Espanya una oportunitat d'aconseguir alguna victòria judicial en la prossecució de Carles Puigdemont, fet que fins ara no han tingut.

Un informe "ambigu"

La Comissió Europea també ha presentat un informe sobre la causa, però segueix sent secret. Segons La Razón, els arguments de la Comissió Europea s'alinearien amb els de Llarena. Tot i que reconeixen que hi ha altres fonts que assenyalen que l'informe és "molt ambigu", en la línia habitual de la UE.

Per la seva banda, el president Puigdemont ha mostrat en contínues ocasions la seva confiança en la justícia europea, tant en el seu cas com en el d'altres encausats. Sense anar més lluny, dimarts passat va celebrar la decisió del tribunal de Gant de denegar l'extradició del raper Valtònyc a Espanya per un delicte d'amenaces mencionant que la justícia sempre preval.