El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha enviat avui un missatge explícit i directe "a la Moncloa i la Zarzuela" per advertir que, després de la sentència, l'independentisme "reprèn el camí cap el reconeixement de la República catalana".

En un Palau de Congressos de Barcelona atapeït de càrrecs electes de JxCat, ERC, CUP, Demòcrates, MES i independents que han posat en marxa l'Assemblea d'Electes de Catalunya, el president ha recordat que fa dos anys que és a l'exili, amb una part del seu govern, i ha denunciat "la fúria i l'orgull acumulat d'un Estat que no sap com contenir la seva pulsió repressora".

"No han estat dos anys fàcils per a ningú", ha assegurat després d'advertir que l'Estat ha instal·lat una "repressió de baixa intensitat" que ha vingut per quedar-se, per fer por. Per aquesta raó, ha destacat la importància de la convocatòria de l'Assemblea que no és només una resposta coral a la sentència: "és principalment la manifestació de la voluntat de combatre aquesta repressió latent que pretén anul·lar-nos a través de posar límits a les nostres institucions".

Segons Puigdemont, l'Assemblea servirà per superar els límits i censures que pretén imposar l'Estat espanyol. Ha assegurat que ha arribat el moment de començar a caminar amb agenda pròpia, de dotar-se d'espai per prendre les pròpies decisions i on parlar de República, autodeterminació i procés constituent, però també d'organitzar-se per assolir-ho.

"Recuperem la iniciativa, reprenguem el camí, que mai no hem abandonat, de construir República cada dia", ha reclamat després d'assegurar que l'Assemblea d'Electes és una iniciativa "disruptiva", com ho van ser l'1-O i el 27-O, i representa "l'emancipació enfront l'exigència d'una obediència servil a la qual l'Estat vol arrossegar les institucions catalanes".

Puigdemont, que ha assegurat que avui l'independentisme està més determinat que fa dos anys, ha cridat a enviar un missatge clar als ciutadans que es mobilitzen aquests dies al carrer per protestar contra la sentència de Suprem. "Avui som més forts, més decidits i amb més ganes de llibertat que mai", ha conclòs abans de tancar la seva intervenció amb un "Visca Catalunya Lliure!".