Unió Democràtica va implosionar "endeutat fins a les orelles", ha recordat aquest matí el que va ser president del partit i del Parlament, Joan Rigol. Avui els hereus d'aquella formació recorren les candidatures electorals que concorren el 21-D. El líder que va baixar la persiana de la formació, Ramón Espadaler, forma part de les llistes del PSC amb el suport de Josep Antoni Duran i Lleida; l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, s'arrengleren amb les llistes d'ERC; i avui Junts per Catalunya ha fet públic un manifest de suport a la candidatura sota el títol Democristians Junts per Catalunya, que encapçala Rigol, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega, i la filla del líder històric d'Unió Manuel Carrasco i Formiguera, Rosa Maria Carrasco. També signen el manifest l'exconsellera Meritxell Ruiz i del president del consell nacional de Demòcrates i expresident de l'AMI Josep Maria Vila d'Abadal.

"Catalunya és la nostra única pàtria i la volem lliure. I aquí no hi ha tripijocs polítics que s'hi valguin", ha assegurat Rigol en la seva intervenció. De fet, l'expresident del Parlament ha dedicat un missatge directe a Espadaler i la resta de dirigent d'Unió avui amb el PSC: "A alguns dels meus companys que estan en altres llistes que prediquen tant la reconciliació els vull dir: i tant que ens trobaran en la reconciliació, però ens hi trobaran des de la fidelitat institucional a Catalunya amb el president al davant. No és contradictori la defensa de la institució amb la reconciliació. Van juntes".

En una connexió en directe, Puigdemont ha assegurat que la llista que encapçala beu de totes les tradicions del catalanisme i dels valors que ha representat la democràcia cristiana a Europa, sempre rebutjant les ideologies totalitàries, per la qual cosa s'ha mostrat "molt orgullós" del suport públic dels democristians que avui rebia.

En la presentació de l'acte l'exvicepresidenta Joana Ortega ha reivindicat el 9-N -"una fita impressionant"- i ha assegurat que en la candidatura de Junts per Catalunya hi estan "els hereus". Ortega ha demanat el suport a JuntsxCat per "retornar la dignitat de les nostres institucions i que el president pugui tornar"

"Estic trista perquè avui dia fer política té conseqüències", ha admès, l'exvicepresidenta que té encara un procés pendent arran la participació en el 9-N i pel qual els encausats s'han vist obligats a presentar un aval per 5,2 milions d'euros. "Ara és el moment de dir prou, de fer aquest vot amb el cor, amb el cap, pensant en el futur, pensant en els meus fills", ha reblat.