El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest divendres que l'1-O és "fill" del 9-N i ha volgut projectar "cap al futur l'esperança" que la decisió sobre "el que hagin de ser" els habitants de Catalunya pertanyerà a la mateixa ciutadania.

Puigdemont ho ha dit en el marc del quart aniversari del referèndum impulsat per Artur Mas, quan "va començar el procés d'empoderament ciutadà per poder construir un estat independent a Catalunya", segons ha afirmat en un vídeo difós a les xarxes socials.

El també líder de JxCat ha lamentat que "tristament" aquell dia també va començar "la repressió" i ha afirmat que tant el govern de Mas com el que ell encapçalava aspiren a ser "els darrers" que tinguin "problemes amb l'estat espanyol per poder exercir la democràcia".

Puigdemont ha recordat que després del referèndum del 9-N, Mas, Ortega, Homs i Rigau van ser "immediatament perseguits" pel "compromís de voler donar la veu als ciutadans de Catalunya".

Després de recordar que el seu govern també va ser perseguit, i de subratllar que ambdós ho són encara, Puigdemont ha volgut deixar palesa la importància del 9-N i de l'1-O. "Totes les nostres victòries són filles d'aquesta mobilització, d'aquest compromís democràtic", ha indicat.

Per això ha afegit que "des del record i l'agraïment als que van fer possible el 9 de novembre" el Consell de la República que ell encapçala projecta "l'esperança que la decisió sobre el que hagin de ser els catalans i les catalanes us pertanyerà a vosaltres".